23948sdkhjf

Västeråsföretag tilldelas Vinnovamedel

Deltar i ett projekt för att robotisera små och medelstora produktionsföretag.
Det Västeråsbaserade automationsföretaget Opiflex har tilldelats medel inom ramen för ett Vinnovaprojekt. Det framgår av ett pressmeddelande.

Projektet går under namnet "flexibel robotisering för små- och medelstora produktionsföretag". Utöver Opiflex tilldelas även Swerea IVF, CTH och IF Metall medel. Totalt tillförs de 4 miljoner kronor.

Projektet ska visa på möjligheterna med flexibel automation och samverkan mellan robotar och operatörer i små- och medelstora företag.

Satsningen ingår i Vinnovas uppdrag från regeringen att göra insatser för att främja digitaliseringen av svensk industri och är en del i regeringens strategiska samverkansprogram för uppkopplad industri och nya material.

Det har tidigare varit svårt att automatisera småserieproduktion och snabba omställningar vid högre volymer, men ny svensk teknik med flyttbara och snabbt omprogrammerade robotar möjliggör detta. Projektet ska genom denna teknik visa om det går att skapa en konkurrenskraftig och hållbar produktion i flera branscher i Sverige: metall-, trä-, bygg- och livsmedelsbranscherna. Målet är att skapa piloter på företag inom varje bransch, och använda dessa för gemensamt lärande och forskning.

Industriparter är ett flertal företag inom metall-, trä-, bygg- och livsmedelsbranscherna samt organisationerna Träcentrum, Livsmedelsföretagen, och IF Metall. Parterna ska tillsammans utreda konsekvenserna av att införa flexibel automation baserat på pilotstudierna hos de medverkande industriföretagen.

- Digitalisering är avgörande för att Sverige ska ha en internationellt konkurrenskraftig industriproduktion i framtiden. Därför är det viktigt att vi satsar offensivt inom det här området, säger Charlotte Brogren, generaldirektör för Vinnova.

OpiFlex utvecklar, tillverkar och levererar ett flyttbart robotkoncept så att det enkelt går att dela hela robotcellen med flera maskiner. OpiFlex har en patenterad säkerhetslösning som gör att användaren slipper staket och ändå följer alla säkerhetsdirektiv. OpiFlex har även utvecklat en lösning för enkel robotprogrammering. Med enbart fem minuters utbildning kan användaren själv programmera roboten för ny produkt på mindre 10 minuter, istället för 3-4 timmar av en specialist.

OpiFlex har fått ett flertal utmärkelser för sina lösningar, bland annat EU Kommissionens stora innovationspris 2015 och finalist i robot- och automationsbranschens mest prestigefulla pris IERA Awards 2016.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078