Ras på Scania
Orderingång och försäljning rasar på Scania som därför vill införa fyradagarsvecka och lönesänkning – en lönesänkning som också gäller för Leif Östling väl att märka!
Alla medarbetare skulle därmed få en fridag i veckan och företaget skulle stå för hälften av inkomstbortfallet. Scania hoppas med detta tilltag att kunna undvika ytterligare varsel och fasthålla kompetensen i företaget.
Beskedet kom efter att Scania publicerade sin delårsrapport gällande första kvartalet.
Scania delårsrapport januari-mars 2009
- Rörelseresultatet sjönk till MSEK 506 (3 604)
- Nettoomsättningen minskade med 28 procent till MSEK 15 859 (21 991)
- Resultatet per aktie sjönk till 0,22 (3,14) kronor
- Kassaflödet uppgick till MSEK 874 (1 686) för Fordon och tjänster
- För närvarande förutspår Scania ingen ändrad efterfrågan på fordon de kommande kvartalen
Kommentar av vd Leif Östling
"Scania redovisade ett rörelseresultat på MSEK 506 för första kvartalet. Fallande fordonsleveranser och väsentligt lägre kapacitetsutnyttjande belastade resultatet. Även servicevolymerna minskade något från en hög nivå. Scanias resultat påverkades endast i mindre omfattning av den svagare kronan på grund av valutasäkringar. Praktiskt taget alla marknader där Scania har verksamhet präglas av en låg ekonomisk aktivitet till följd av turbulensen på de finansiella marknaderna och dess inverkan på den reala ekonomin. På flertalet marknader i Europa har lastbilsflottan en relativt låg genomsnittsålder och många transportföretag har ett lågt utnyttjande av sina fordonsflottor vilket kraftigt dämpar investeringar i nya fordon. Transportmedelsbranschen har en utpräglat cyklisk efterfrågan under en 10-årsperiod där vi nu befinner oss i nedgångsfasen. Ett antal åtgärder har vidtagits för att anpassa koncernens kostnadsnivå och för att stärka kassaflödet. Större delen av de 2 000 anställda i produktionen med visstidskontrakt har lämnat företaget, en reducering till 10 000 anställda vid produktionsenheterna, och arbetsformerna har reducerats till i huvudsak dagskift. Ett flertal investeringar, främst inom produktionen, har senarelagts och en neddragning av antalet inhyrda konsulter har genomförts. Utöver den konjunkturella anpassningen prioriterar Scania åtgärder som innebär en effektivare struktur. Utbildningsinsatserna för de anställda inom produktionen inleddes under kvartalet. Detta stärker förutsättningarna för en lönsam tillväxt när efterfrågan på transportutrustning normaliseras. För närvarande förutspår Scania ingen ändrad efterfrågan på fordon under de kommande kvartalen".
Källa: Mentoronline & Scania