23948sdkhjf

Globalt patent ger global tillväxt för PanPac

Robotcell för bigbag-palletering innebär stor potential för PanPacs verksamhet.
Pandrup-företaget PanPac har arbetat i tre år med att förfina sitt helautomatiska bigbag-påfyllningssystem. Utvecklingsarbetet är färdigt, lösningen är globalt patenterad och redo för försäljning.

– Vi har fått patent på en typ av rörsystem som går att byta ut. Det är därför möjligt att bygga in vår lösning även i områden med låg takhöjd, och det är på sådana platser många befintliga maskiner finns, och det klarar inte våra konkurrenter av, säger Morten Nysted, PanPacs vd och ägare, till Metal Supplys danska syskonsida Jern-Maskinindustrien.

Det är också därför PanPac framför allt inriktar sig på befintliga anläggningar så att kunderna inte behöver höja taket för att få plats, därmed kan man hålla kostnaderna nere vid en investering.

Redan 2009 levererade PanPac två anläggningar till fiskfoderproducenten Biomar. För två år sedan uppgraderade man anläggningen till full automatik, och detta blev startskottet för PanPacs patenterade system. Nu ska systemet spridas i övriga världen.

– Jag kontaktades av en schweizisk bigbag-tillverkare som är intresserad av ett samarbete. De är så stora att de levererar hela bigbag-paketeringslinjer till sina kunder. För oss är det väldigt spännande, eftersom vi därigenom når alla marknader som kan ha behov av våra anläggningar, och vi är samtidigt fria att på egen hand leta rätt på slutanvändare jorden runt, säger Morten Nysted.

De helautomatiska bigbag-anläggningarna kommer att utgöra ungefär 10–20 procent av verksamheten under det kommande räkenskapsåret, medan den största delen består av PanPacs snabbpalleterande robotcell.

Vd bedömer dock att det krävs en hel del för att ta ytterligare marknadsandelar. I stället ska tillväxten ske genom det globala patentet.

– Vi satsar på nischområden med så lite konkurrens som möjligt. Vi har valt ut ett antal som vi håller på att penetrera, säger Morten Nysted till Jern-Maskinindustrien.

Den typiska köparen av anläggningen arbetar med produkter som gödning, träpellets, sand, sten, grus eller fiskpellets i sortimentet.

– Innan jul kommer vi att ha sålt ytterligare tre–fyra anläggningar. Vi har en välfylld pipeline. Det är här och nu allt börjar hända, och vi har tio–tolv anbud ute just nu, tillägger Morten Nysted.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.842