23948sdkhjf

Går det att göra karriär på en helt vanlig verkstad?

De som väljer det industritekniska programmet till gymnasiet kan jobba praktiskt halva utbildningstiden.
Går det verkligen att utvecklas på det personliga planet på en verkstad? Gör man inte karriär på "kontoret på fina gatan"?

För de som väljer det industritekniska programmet till gymnasiet finns chansen att jobba praktiskt halva tiden av utbildningen. Resten av tiden varvas med olika teoretiska ämnen.

Vid ett verkstadsbesök från det aktuella programmet vid Marks Gymnasium har eleverna fått en inblick i hur en arbetsplats kan fungera.

16 elever från årskurs 1 gör ett studiebesök i Varberg gör att vidga sina vyer. Inom kort ska eleverna ut i företagen som lärlingar. Ett par av värdföretagen är Varbergsföretagen Tilcon och Manovi.

– Vi är i dag 22 medarbetare och har ambitionen att växa med 2-3 medarbetare per år, kunderna finns och tekniken utvecklas där digitaliseringen förändrar verksamheten. I dag arbetar vi med olika kundkategorier för att ha fler ben att stå på samt för vår tekniska kompetens och mycket breda maskinpark kombinerat med en yrkesskicklig medarbetarkår ska kunna ta flera steg framåt. Konceptet i sig är en trygghet för de som ska välja yrkesinriktning, säger Manovis verkstadschef Mattias Jerkvall enligt ett pressmeddelande.

Han har själv arbetat 20 år i branschen och varit fem år i företaget.

– Den stora utmaningen framöver är rekrytering där vi arbetar med gymnasieskolorna i Varberg, Kungsbacka och Marks kommuner, säger Andreas Bengtsson. Han har ansvaret för kontakter med skolorna och är handledare för praktikanter och lärlingar.

Bland annat har ett samarbete inletts med Västsvenska Handelskammaren då de tror mycket på den satsning som bland annat industrimannen Carl Bennet ligger bakom. Satsningen heter Svensk Gymnasielärling. Över en period på tre år arbetar sedan eleven på företaget 50 procent av skoltiden. Det ger också en god chans till anställning efteråt.

– Det är i många fall omöjligt för skolorna att ha en maskinpark som vi har. Som exempel har vi tillsammans med Tilcon ett åttiotal olika maskiner varav en fleroperations höghastighetsfräs för bearbetning i plast och glas som det endast finns tio stycken av i Sverige. Det tar väldigt lång tid att lära sig tekniken, man måste kunna behärska dataprogrammen och vara duktig i matte. Viktigt är att förstå att en verkstad i dag inte är en lada på landet med stampat jordgolv, tunga lyft, olja och smuts, säger Andreas Bengtsson vidare enligt pressmeddelandet.

De flesta verkstäder dag är fräscha och i gott skick. Till exempel är Manovis byggd år 2010.

Manovi grundades redan 1892 av familjen Gustafsson och har funnits på samma plats sedan 1905. Efter olika ägarbyten och en konkurs 2015 har bolaget gjort en omstart och en renodling har genomförts. Företaget tillverkar avancerade protyper till enkla detaljer till att även montera mer avancerade elektronik instrument.

Tilcon etablerades 1986 där personal från Monark och verktygsavdelningen på Hevas nuvarande Autotube var två av grundstenarna. Företaget är en leverantör av fixturer, tillverkar avancerade legodetaljer, verktyg och maskinkomponenter.

De båda företagen köper in råmaterial i olika metaller och plaster, bearbetar, ytbehandlar och köper in elektronikkomponenter, graverar maskinskyltar, trycker logotyper, monterar, kalibrerar och packar i låda.

Företagen verkar som rena legotillverkare som tillverkar olika komponenter i serier upp till 700 000 stycken per år ned till prototyper och enstyckstillverkning.

De stora kundgrupperna är medicinteknik, byggindustrin, automotive och elteknik. Bland dessa finna stora svenska storkoncerner och deras underleverantörer ned till mindre familjedrivna verksamheter.

De båda företagen ägs i dag av familjen Bengtsson och har tillsammans 22 medarbetare. Den förväntade omsättningen är 25 miljoner kronor för 2018.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078