Samverkar kring kollaborativa robotar
En robot av den här typen samarbetar med människan. Den är konstruerad så att det inte behövs något skyddsgaller mellan robot och operatör.
Hur kan en robot bli ett väl fungerande verktyg i ett laboratorium? Det undersöker de båda parterna nu i ett projekt som sker i samverkan.
Ingenjörsinstitutionen vid Högskolan samverkar med många olika aktörer. Ett par gånger om året bjuder de in till seminarier.
– Det kan handla om att berätta om ny teknik, att få testa på ny mjukvara som vi har tagit fram eller så arrangerar vi längre seminarier där man kan få djupdyka i någon specifik teknik, exempelvis modellering och simulering, säger Magnus Holm, som är lektor vid institutionen för ingenjörsvetenskap vid Högskolan i Skövde, enligt ett pressmeddelande.
En kollaborativ robot är en robot som samarbetar med människan. Den är konstruerad på ett sådant sätt att det inte behövs något skyddsgaller mellan robot och operatör.
Eurofins är ett stort globalt företag på området för tester av livsmedel. Svenska laboratorier finns i Lidköping, Jönköping, Uppsala, Kristianstad, Luleå och Linköping.
Företaget har globalt över 30 000 medarbetare. Dessa finns i fler än 400 laboratorier i 42 länder.
En robot är lämplig för att utföra monotona och repetitiva arbetsuppgifter som på sikt kan ge arbetsskador om människor utför dem.
En annan fördel med en robot är att den är mycket bra på att göra arbetet exakt likadant varje gång. Det är en stor fördel ur kvalitetssynpunkt i till exempel ett produktionssystem.
Nu under våren kommer också en student från Högskolan i Skövde att göra sitt examensarbete i samarbete med Eurofins på det här området.