100 jobb i fara i Svappavaara
Miljööverdomstolen har gett sin dom angående tillståndsprövningen för Gruvberget. - Brytningen ska upphöra.
Det är ett resonemang som fungerar i teorin men inte i praktiken enligt LKAB, som ser en utveckling mot fler, mindre och fristående fyndigheter i ljuset av stigande världsmarknadspriser.
Enligt Per-Erik Lindvall, ansvarig för teknik- och affärsutveckling på LKAB är konsekvenserna av domen omfattande.
- Vi tvingas nu efter en prövning på över två år upphöra med brytningen i Gruvberget. Cirka 100 personers sysselsättning riskeras på kort sikt och framtiden för Svappavaara som gruvort är oviss. Stoppet innebär dessutom ett vinstbortfall på en halv miljard kronor per år, säger Lindvall.
Utveckling av gruvnäringen?
LKAB välkomnar den positiva syn på den svenska gruvnäringens expansionsmöjligheter som regering och riksdag gett uttryck för genom att ta initiativ till en nationell strategi för att utveckla gruvnäringen, men enligt LKAB innebär domen att de praktiska förutsättningarna för att förverkliga dessa ambitioner försämras kraftigt.
LKAB efterlyser därför en utvärdering av tillståndsprocessen för att skapa en mer förutsägbar och effektiv miljöprövning.
Ny prövning
- Vi är mycket oroade för framtiden. Utifrån våra höga miljöambitioner välkomnar vi tydliga och ambitiösa miljökrav. Men den arbetsmetod för miljöprövning som Miljööverdomstolen nu ställt sig bakom påverkar tidsåtgången för att öppna nya gruvor, utan att ändra ambitionsnivån för miljöarbetet. Därför kommer vi överklaga dagens beslut för att få en sista avgörande prövning av Sveriges möjlighet att utveckla gruvnäringen. Vi tycker två års prövning för att öppna en gruva räcker mer än väl, säger Per-Erik Lindvall.