23948sdkhjf

Mineraler utvinns ur gruvavfall

Ragn-Sells och LKAB inleder nu ett samarbete för att utvinna de värdefulla mineraler som finns i gruvavfall.

Det som i dag benämns som gruvavfall kan med modern utvinningsteknik förvandlas till en betydelsefull källa för värdefulla mineraler. Som tidigare framgått i Leveranstidningen Entreprenad (Metal Supplys syskonpublikation) ska exempelvis Sveriges Geologiska Undersökning i slutet av 2018 redovisa den potential en sådan utvinning har i Sverige. Läs mer här.

Inom såväl gruv- som återvinningsindustrin pågår dock utvecklingsarbetet med full kraft. Bland annat aviserar nu miljöföretaget Ragn-Sells och gruvbolaget LKAB att de med start i höst inleder ett samarbete med syfte att utvinna värdefulla mineraler ur gruvavfall. Framför allt är siktet inställt på fosfor och så kallade sällsynta jordartsmetaller som är av stor betydelse för bland annat datorer och mobiltelefoner.

LKAB:s malmer innehåller såväl fosfatmineralen apatit som sällsynta jordartsmetaller. Det har inte varit möjligt att lönsamt utvinna dessa och de är därför i dag en del av den avfallssand som deponeras i magasin för anrikningssand. Tillsammans med Ragn-Sells skapar vi förutsättningar för att industrialisera en lönsam utvinningsprocess. Därefter kan vi bygga fullskaleanläggningar där avfallssanden recirkuleras och blir strategiskt viktiga mineraler utan att anlägga nya gruvor, säger Jan Moström, vd och koncernchef i LKAB.

Såväl fosfor som sällsynta jordartsmetaller är upptagna på EU:s lista över kritiska råvaror (CRM). Bristen märks inte minst inom EU där produktionen av fosfor är relativt marginell, medan praktiskt taget 100 procent av de sällsynta jordartsmetaller som används importeras, huvudsakligen från Kina.

Vi är glada över att bidra till att Sverige ställer om till en cirkulär ekonomi och kan bli självförsörjande på fosfor och andra viktiga råvaror. Vår teknik för fosforåtervinning bidrar till arbetet med de globala målen för hållbar utveckling. Genom det här långsiktiga samarbetet kan Ragn-Sells tillsammans med LKAB bidra till att värdefulla mineraler tas till vara och kommer tillbaka in i kretsloppet, säger Ragn-Sellsföretagens koncernchef Lars Lindén.

Inledningsvis projekteras två pilotanläggningar, en i Malmfälten som producerar ett apatitkoncentrat och en anläggning, möjligen i Uppsala, som förädlar koncentratet. Båda anläggningarna ska, enligt nuvarande planer, driftsättas under 2019 och fortgå till 2020. Målet är också att under den perioden påbörja en dialog med tillståndsmyndigheter och andra intressenter för att i första hand placera produktionen i Norrbotten i anslutning till LKAB:s befintliga logistiksystem.

Nu är vårt mål att inom fem år ha en fullskaleanläggning för produktion av ammoniumfosfat och sällsynta jordartsmetaller, säger Leif Boström, direktör inom LKAB:s division Specialprodukter.

Den process som ska användas för att utvinna mineraler ur avfallet från LKAB:s järnmalmsproduktion kallas KMAP och bygger på ett världspatent utvecklat inom Ragn-Sellkoncernen. Processen innebär att ammoniumfosfat, en väsentlig beståndsdel i gödsel, och sällsynta jordartsmetaller kan utvinnas samtidigt som giftiga ämnen som fluor och arsenik tas bort ur kretsloppet.

Bedömningen är att den fosfor som kan utvinnas enbart ur LKAB:s gruvavfall kan täcka Sveriges årsförbrukning fem gånger om. Ämnet är livsviktigt för både djur och växter och ingår som byggstenar i bland annat protein och arvsanlag.

LKAB ska ta ett stort ansvar för att minimera vår miljöpåverkan och säkerställa att alla resurser från befintlig brytning nyttjas så långt det är möjligt. Dessutom adderar det nya intäktsströmmar som bygger LKAB starkare och mindre konjunkturkänsligt då denna marknad inte har samma cykler som järnmalmsmarknaden, säger Jan Moström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094