23948sdkhjf

De vill främja och utveckla svensk hightechindustri för framtida tillväxt

Upp med näringspolitiken på agendan inför valet, menar FKG, Fordonskomponentgruppen.
Utan att ha bra förutsättningar kan inte svenskt näringsliv konkurrera på den globala marknaden. Med hjälp av en aktiv näringslivspolitik främjas tillväxt och framtida skatteintäkter för att finansiera till exempel välfärden.

Det krävs nationella strategier för att värna och utveckla hightechsektorer som transportmedel/försvar, IT/telekom och life science/läkemedel. Enligt organisationen bör tanken om ett så kallat ”superdepartement” åter komma upp på agendan för dem som ska bilda regering efter den 9 september.

Det menar branschorganisationen för den svenska leverantörsindustrin, FKG – Fordonskomponentgruppen. Bara i Sverige har leverantörsföretagen cirka 75 000 anställda och omsätter cirka 160 miljarder kronor.

– Trots tal om valspurt känns det som om valdebatten alltjämt är på semester, trots att vi har många utmaningar att diskutera. En är hur vi fortsatt har ett konkurrenskraftigt näringsliv som genom ekonomisk tillväxt kan skapa sköna skattekronor för att finansiera vårt gemensamma välfärdsbygge. Utan en konkurrenskraftig industrisektor är det svårt att diskutera och ge löften kring välfärden, menar företrädare för FKG i ett debattinlägg i Nyteknik.

Här är länken till hela debattartikeln:

https://www.nyteknik.se/opinion/gor-som-merkel-satsa-pa-superdepartement-for-industrin-6925901

Det är Fredrik Sidahl och Per-Ewe Wendel, FKG:s vd respektive styrelseordförande, som har undertecknat inlägget.

– Fokusera på och förstå industrin! Winston Churchill beskrev att bland vissa politiska ideologier betraktas näringslivet som en farlig tiger, medan bland andra ses det som en mjölkko. Detta när näringslivet är arbetshästen som drar samhällsekonomin framåt. Idag är det vår exportindustri, med fordonsindustrin som lokomotivet längst fram som drar den hela den svenska ekonomin, sysselsätter, skapar skatteintäkter, driver på innovation och så vidare, säger Fredrik Sidahl.

FKG:s mål är baserade på ”Nollvision för förlorade industrijobb”.

De vill se en nationell fordonsstrategi, Automotive 2045, för att kunna ställa om fordonsindustrin till hållbar mobilitet och hållbara transportsystem.

Vidare vill FKG se att frågor rörande skatt, utbildning, kompetenstillförsel, utveckling, ”skills”, riskkapital, SME-företag samt frihandel läggs i samma hatt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094