23948sdkhjf

Att hushålla med samhällets resurser

Här samarbetar tillverkande företag med designelever.

En arkitektutställning på ett museum i Värnamo har lett till ett samarbete mellan tillverkningsföretag och designelever. Ett av företagen som vill vara med är plast- och gummitillverkaren Hordagruppen

– Jag hörde talas om projektet och vi är ju en tillverkande industri och det blir en del restprodukter även om vi försöker jobba internt för att minska det. Det är ju viktigt att hushålla med hela samhällets resurser, säger John Lejon, affärsutvecklare på Hordagruppen. 

Projektet som han nämner är en utställning gjord som ett samarbete mellan det småländska museet Vandalorum och den danska arkitektfirman Lendager Group och visar verkliga exempel på hur gammalt material fått nytt liv. Via en entré där golvet täckts av krossad betong leds besökaren in i utställningen där avfall omvandlats till nya spännande konstruktionsmaterial.  

Här finns till exempel betong från rivna hus som gjutits om till nya hus istället för att bara bli fyllnadsmassor vid vägbyggen, gamla fönsterrutor som förvandlats till nya glasväggar och kasserade vinkorkar som blivit eleganta golv. Utställningen har som mål att både ge inspiration till nytt tänkande och en visuell upplevelse. Här får dessutom den som besöker utställningen känna på de olika materialen. 

Tanken är också att nå flera olika målgrupper. Bland annat har därför den lokala tillverkningsindustrin engagerats. 

– Vi har nu 12 både mindre och större företag i bygden som kommer att delta i ett projekt där 50 designstudenter från tre svenska högskolor arbetar tillsammans för att komma på hur bolagens avfall kan bli nya produkter eller nya material. Det hoppas vi ska ge ny kunskap och att företagen ska få nya idéer om hur de kan arbeta, säger museichef Elna Svenle. 

De tre designutbildningarna är Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg, Linnéuniversitetet i Växjö och Konstfack i Stockholm. Hon berättar att det finns många industriföretag runt om i Värnamo och Gnosjötrakten och att förhoppningen är att erfarenheterna från de tolv företag som deltar ska sprida sig till fler så att företag börjar se sitt avfall som en resurs. 

När det gäller Hordagruppen kommer eleverna troligtvis att besöka både företagets plasttillverkning och gummitillverkning. John Lejon hoppas att studenterna ska utvecklas och se avfall med nya ögon. 

– Jag hoppas också att studenterna lär sig mer om vad de olika materialen har för egenskaper. Det vore extra roligt om de kunde hitta att våra restprodukter går att ersätta något som normalt köps in men det vore även kul om de kan göra en designprodukt av materialet, säger John Lejon. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063