23948sdkhjf

Här är framtidens additiva tillverkning

Premium Aerotec, Daimler och EOS grundar ett gemensamt projekt.

Additiv tillverkning (AM) blir allt viktigare inom industrin, speciellt på grund av dess potential för massproduktion. Därför slöt sig flyg- och rymdkomponenttillverkaren Premium Aerotec, biltillverkaren Daimler och teknikleverantören inom 3D-printing EOS samman för att grunda projektet NextGenAM.

Sedan projektets start i maj 2017 har hela AM-processen analyserats för att utvärdera automatiseringspotentialen. Nu har den första testanläggningen hos Premium Aerotecs teknologicenter i Varel öppnat sina dörrar. 

Målet med projektet är att ta fram en komplett produktionsenhet för tillverkning av aluminiumkomponenter för bil-, flyg- och rymdindustrin. Testanläggningen rymmer flera maskiner för additiv tillverkning, efterbearbetning och kvalitetskontroll. 

– Redan nu har vi lyckats med att drastiskt reducera produktionskostnaderna per komponent. Detta kan användas som ekonomiskt argument för storskaliga digitala 3D-printing fabriker, säger Premium Aerotecs vd Thomas Ehm. 

Testanläggningen består av EOS M 400 som är utrustad med en pulverstation och ansluten till en fristående station för sammansättning och uppackning. Detta gör det möjligt att parallellt med AM-byggprocessen fylla på och tömma systemet på aluminium, vilket höjer produktiviteten avsevärt.

Komponenterna transporteras sedan automatiskt mellan de enskilda stationerna. Även vidarebearbetningen i nästa led har automatiserats. En robot tar byggplattformen med delarna från sammansättningsstationen och placerar den i en ugn för värmebehandling. Samma robot tar sedan ut plattformen ur ugnen och transporterar den till ett tredimensionellt optiskt mätsystem för kvalitetskontroll. Slutligen transporteras byggplattformen till en såg som separerar delarna från plattformen och gör därmed komponenterna redo för användning. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.892