Vem ska jobba inom industrin i morgon?
Industrinatten är onsdagen den 10 oktober klockan 13:00-18:30. De första två och en halv timmarna är man på mässan, sedan är det dags för företagsbesöken. IUC Syd, Region Skåne och Malmö stad tog initiativet till den första Industrinatten 2014. Arrangemanget har genomförts årligen sedan dess. Malmö-Lundregionens elva kommuner, flera branschorganisationer, fackliga organisationer, banker och Arbetsförmedlingen engagerar sig och stöttar årets Industrinatt.
Varför arrangeras Industrinatten?
Att klara framtida kompetensförsörjning är en av de riktigt stora utmaningarna för svensk industri. Att öka ungdomars intresse för ett framtida jobb inom industrin, och för industriförberedande utbildningar, är därför avgörande för industrins utveckling och konkurrenskraft.
Industrinatten låter ungdomar komma ut på olika industriföretag där de kan se bredden av olika yrkesroller och karriärvägar och ställa frågor direkt till olika medarbetare.
– Vi har inte råd att missa ungdomarna, inte minst tjejerna. Vi måste få hit dem så att de får en egen upplevelse av vad det innebär att jobba hos oss. De vill utvecklas, de vill framåt, de vill ha omväxling – och det får de hos oss, säger Kerstin Lindh, skadecoach på Bilia i Malmö.
Fredrik Gordon, vd Svarmekano i Malmö:
– Vi vill väcka nyfikenheten för industrin och få bort bilden av att man står låst vid en maskin. Automatisering och robotar har gjort det möjligt för medarbetare att utvecklas och jobba med nya, ofta mer avancerade uppgifter. Här finns hela tiden möjligheter att utvecklas.
Industrinattens olika bussturer går i år till:
InfraNord, ProMeister, Metso, Lunds Renhållningsverk, Alfa Laval, Sydmeko, Svarvmekano, Swerock (Peab), Swemaint, Orbital Systems, Bilia, Lantmännen Maskin/Swecon Sydsten, Malmö Mönsterkort, Festo, Cervident, Sigma Connectivity, Ekovent, Axess Logistics, Bona, TePe, Trelleborgs Hamn, Tre-Mek, Repligen, VK-Mekaniska, Universitetsholmens gymnasium, Vattenhallen, Saab Kockums, Mechanum, Protega, Sysav, Stena, Recycling.