23948sdkhjf

Avspark för nytt samarbete

Ett svensk-tyskt polymersamarbete tar fart.

Vilka effekter kan ett samarbete mellan den tyska polymerbranschen, svenska och tyska forskare och polymerindustrin i Gnosjöregionen leda till? Det var frågan för dagen när näringslivsorganisationen i Berlin-Brandenburg besökte Gislaved tillsammans med tyska och svenska polymerforskare, lokala och regionala företag i polymerbranschen. 

– Forskningen i Tyskland fokuserar idag mycket på biologiskt nedbrytbar plast, biologiska resurser och i samarbetet hoppas man att hitta olika områden för samarbete med den svenska polymerindustrin och svenska forskare, säger Steffen Kammradt som är näringslivschef i Berlin-Brandenburg.

I Tyskland ligger forskningen i framkant men där finns inte så mycket inhemsk produktion av polymera material. Med synen att bioplast är framtiden menar de att samarbetet med Gnosjöregionen och dess entreprenörsanda kan vara till stor nytta. 

På Polymercentrum i Anderstorp arbetar man med kompetensutveckling inom polymerbranschen och här ser man ett behov av att utveckla industrin för att hänga med i konkurrensen. Det är törsten efter utveckling som förenar Gnosjöregionen med Berlin-Brandenburg och förhoppningen är att samarbetet kan leda till både utveckling av nya material och nya affärsområden.

Polymercentrums vd, Joakim Wiedesheim, menar att brobyggandet med Tyskland kan leda till en förstärkning av slagkraften i regionens polymerindustri. 

Med på besöket var Salem Seifeddine som är professor vid avdelningen för material och tillverkning på Jönköping University. Här arbetar man med att etablera forskning inom polymera och komposita material och genom samarbetet kan det öppnas möjligheter för studenterna att praktisera på industrierna i Gnosjöregionen. 

Att koppla industrin till akademin kan vara en framgångsfaktor menar Leif Österlind, näringslivschef Enter Gislaved, som hoppas att företagens kompetensförsörjning kan dra nytta av att studenter återkommer till hemorten efter avancerade studier där kunskaperna är efterfrågade hos blivande arbetsgivare. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.073