23948sdkhjf

"Vi ska bli världens snabbaste leverantör" 

Prototal ska under 2019 sektionsvis börja implementera en digital hantering.

Prototal Industries har under de två senaste åren genomgått stora strukturella och marknadsmässiga förändringar. Nu väntar en konsolideringsfas parallellt med att man börjat snickra på en digital produktionsfilosofi.  

– Vår vision är att vi ska bli världens snabbaste leverantör av plastkomponenter, säger Henrik Lundell, vd för Prototal Industries 

Lundell anser att Prototal historiskt alltid varit bäst på att vara mest men kanske inte bäst på något. Det ska det bli ändring på nu. 

Normalt har företaget en leveranstid på verktyg och formsprutade komponenter på cirka tre till fem veckor. Målsättningen är att i framtiden kunna prata i terminologin dagar istället för veckor när det handlar om leverans av komponenter.  

– För att klara detta behövs en maskinell och resursmässig överkapacitet, och detta kommer vi att skapa bland annat med hjälp av en framtida digital produktionsfilosofi. 

Ambitionen är att under 2019 påbörja arbetet med att sektionsvis implementera en digital hantering av automatgenererade priser för lägre volymer till kund. Planen är även att införa fler monitorer i produktionen för ett ökat digitalt produktionsflöde.  

Att det sker så stora förändringar inom koncernen just nu, beror till stor del på att Prototal Industrier i juni 2017 förvärvades av det svenska investmentbolaget Wilron Holding. Tillsammans med de nya ägarna genomförde Henrik Lundell en analys av verksamheten. En ny strategi växte fram i vilken tydligt framgår att det ska finnas en möjlighet till skalbarhet och en lönsamhetspotential inom koncernen.  

Som en konsekvens av den nya strategin avyttrades företagets plåtverksamhet. En kort tid därefter förvärvades GT Prototyper i Ystad. I mars i år genomfördes ytterligare ett förvärv då man tog över de tre Husqvarnaföretagen PreMould, PreMould CAM och PreShape. Nu hade man skapat sig möjligheter att fokusera på de tre huvudområden vilka man har för avsikt att arbeta inom framöver; additiv tillverkning (AM), gjutprocesser och verktygstillverkning med tillhörande formsprutning.  

När Metal Supplys syskonsajt Plastforum besöker Prototal håller man som bäst på att bygga om alla personalutrymmen, kontor och produktionsytor i Jönköpingsfabriken. Den totala investeringssumman för denna helrenovering är på tiotals miljoner kronor, mer exakt än så vill Henrik Lundell inte vara.  

Varje AM-teknik har placerats i egna rum. Detta för att inte kontamineras och för att skapa rätt luftfuktighet för respektive teknik. Rummen är försedda med glasväggar för att ge en öppen inramning. I dagsläget har ungefär en tredjedel av produktionsytan (formsprutningshallen) byggts om.

Vid månadsskiftet november/december ska nästa tredjedel stå klar (fräsverkstaden, verktygsmakeriet och en anläggning för test- och formsprutning). Efter årsskiftet byggs slutligen den sista tredjedelen om (gjutavdelningen). Till denna har företaget redan införskaffat en ny tvådelad gjutbox 

Under det senaste året har Prototal även införskaffat tre MJF-utrustningar. En sinterteknik som härdar med hjälp av värme och som ger de färdiga produkterna en väldigt tät struktur.  

Vid sidan av all horisontell ombyggnation har det även skett en expansion på höjden i den del av produktionen som är sammankopplad med retagets additiva tillverkning. Här har man dels skapat en kontorsyta, men även en helt ny avdelning (klass 9) för additivt tillverkade medicintekniska detaljer.  

– Detta är ett segment som vi kommer att satsa lite mer på framöver. Vi har inledningsvis dedikerat tre SLS-maskiner för avdelningen.  

När det nya året tar vid, kommer Prototal Industries att gå in i en konsolideringsfas. Efter att ha genomdrivit så många förvärv, avyttringar, ombyggnationer och förberedande för att inordna de tre Huskvarnabolagen i Jönköpingsfastigheten, så krävs detta, säger Henrik Lundell.  

Han tror på ett expansivt 2019 där koncernen kan påbörja sin resa kring de huvudområden man slagit fast att koncentrera sin tillverkning kring. Då företaget till stora delar arbetar med tillverkning av prototyper, vilket brukar vara den sektor som tidigt känner av en annalkande lågkonjunktur, så ställer vi frågan; Hur blåser vindarna? 

– Vi brukar märka av detta sex till tolv månader innan det börjar ryka. Och vi ser ingen rök ännu. Möjligen att 2019 kommer att innebära en inbromsning, men ingen krasch, avslutar Henrik Lundell.  

 Prototal Industries i korthet 

Omsättning 2017: 234 Miljoner kronor.

Antal anställda: cirka 163 medarbetare. 

Tekniker: SLA, SLS, FDM, MJF, formsprutning, gjutning samt verktygstillverkning. 

Totalt inom koncernen så finns cirka 30 AM-maskiner och cirka 60 formsprutningsmaskiner.   

 Koncernbolagen och dess spetskompetens 

Holdingbolaget Prototal Industrier ligger i Jönköping. Detsamma gör moderbolaget Prototal, med dotterbolaget Prototal PDS (Götene) och Prototal AS (Levanger, Norge). I koncernen ingår även GTP (Ystad) samt PreMould, PreMould CAM och PreShape. De tre senare kommer att fusioneras in i Prototals anläggning i Jönköping under 2019. 

Prototal PDS är specialiserat på högvolymtillverkning av formsprutat plastgods. Prototal AS, vilket ägs till 50 procent av Prototal, arbetar med SLA, SLS och vakuumgjutning. GTP arbetar i huvudsak med SLS. PreMould, som arbetar med verktygstillverkning och formsprutning, har redan idag till 50 procent flyttat sin verksamhet till Prototals anläggning. Resterande del flyttar in 2019. PreShape, som bland annat tillverkar silikonverktyg för vakuumgjutning av detaljer i PUR, har redan flyttat in i Prototals anläggning och kommer i likhet med PreMould och PreMould CAM att fusioneras in under Prototal under första kvartalet 2019. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078