23948sdkhjf

Undersökning tar tempen på svensk industris digitalisering

Hur långt har svensk industri kommit med digitaliseringen? Det har SKF undersökt.

Industri 4.0 har nog de flesta hört talas om vid det här laget. Termen har florerat ända sedan en industrimässa i Hannover 2011. Begreppet syftar på den fjärde industriella revolutionen, efter införandet av maskiner, elektrifieringen och automatiseringen.

Den fjärde revolutionen är olika tekniska förbättringar, där digitalisering är ett av tillvägagångssätten. Många bedömer att en ökad digitaliseringsgrad är helt avgörande för att svensk industri ska kunna överleva på en global marknad där konkurrensen blir allt tuffare. Målet är smarta fabriker med effektivare produktion, högre kvalitet och färre oönskade driftstopp.

Mot denna bakgrund har SKF just genomfört en enkätundersökning, med 16 frågor, för att ta reda på hur svensk industri ligger till med digitaliseringen. 400 personer har svarat på frågorna. Majoriteten jobbar inom gruv-, verkstads-, metall-, pappers och massa- och fordonsindustrin – det vill säga tung industri med väldigt dyr maskinpark, som måste snurra hela tiden.

Enkätundersökningen visar att endast 10,7 procent av de svarande har full koll på vad begreppet Industri 4.0 står för. Nästan 60 procent är mer eller mindre osäkra. Ett resultat som säkert förvånar en del. Men 80 procent tycker, trots detta, att det är viktigt att svensk industri satsar på Industri 4.0.

På frågan ”Känner du till om ditt företag har en vision eller strategi för digitaliseringen?” svarar 56,6 procent: Ja. Flest svarar ja inom gruvindustrin, nästan 80 procent, medan bara 41 procent svarar ja inom stål- och metallindustrin.

– Vi vet inte vad skillnaderna beror på, men en personlig reflektion är att gruvindustrin är en ganska innovativ bransch. Det är tuffa miljö-, säkerhets- och hälsoaspekter i den branschen och det är en väldigt dyr process som omgärdas av mycket regleringar, funderade SKF:s Johan Wiksfors och Marcus Jennerholm när de presenterade undersökningen på den pågående mässan Elmia Subcontractor, i Jönköping

38 procent anser att digitaliseringen går långsammare än de hade förväntat sig. Inom papper och massa tycker 52 procent att det går långsammare än förväntat. De som tycker så lyfter fram tre skäl: Det är svårt att veta vad man ska satsa på, det saknas kompetens på företaget och det går trögt att genomföra förändringar i stora organisationer.

– Osäkerheten bottnar mycket i tunga IT-frågor, som datasäkerheten när man kopplar upp maskiner. Det är svårt att få till standarder, så att maskinerna kan prata med varandra. Det är också svårt att koppla ihop både gamla och nya maskiner. Så det finns en del utmaningar att lösa.

Men det största hindret för att komma igång med digitaliseringen är kompetensen. 42,5 procent uppger att de saknar den på företaget.

På frågan vilken avdelning som kommer att tjäna mest på digitaliseringen svarar 71,7 procent: Underhåll. (Men då ska man ha med sig att 58 procent av de svarande jobbar just inom underhåll). 66 procent svarar: Produktion.

De svarande ser framförallt fyra vinster med digitalisering: effektivare planering/beredning av underhållsarbetet, större kontroll över maskinparken, bättre beslutsunderlag för underhållsavdelningen och effektivare produktionsflöde.

När det gäller i vilken utsträckning företagen mäter maskinstatusen i realtid är svaren ganska jämnt fördelade mellan de som mäter mycket och de som inte gör det alls. Pappers- och massaindustrin sticker ut. Där uppger 62 procent att de mäter i stor utsträckning.

Investeringsviljan tycks ändå finnas. Nästan 65 procent anger att de tänker satsa på digitaliseringslösningen inom de kommande två åren. Störst är investeringsviljan inom verkstadsindustrin: 77,8 procent.

– Förhoppningen är att undersökningen ska skapa större intresse för de här frågorna och inspirera till fler samarbeten mellan företag, sade Johan Wiksfors och Marcus Jennerholm.

Text och foto: Christer Åkerlundh

Läs mer om: SKF
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.555