23948sdkhjf

Tillståndsprocessen förhindrar utvinning av värdefulla metaller

Sverige har potential för utvinning av metaller och mineral för nya miljö- och teknikinnovationer, men trög tillståndsprocess är ett hinder, enligt SGU.

Den svenska geologin skapar potential för utvinning av ett flertal innovationskritiska metaller och mineraler. Trots det pågår ingen produktion av kritiska råmaterial i någon svensk gruva. Det framgår av en färsk rapport som Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, just överlämnat till regeringen. En orsak kan vara bristande ekonomisk hållbarhet, en annan långdragna tillståndsprocesser.

SGU har på uppdrag av regeringen kartlagt möjligheterna att i Sverige utvinna metaller och mineral som krävs för tillverkning av åtskilliga av dagens miljö- och teknikinnovationer. I sin slutrapport konstaterar SGU att det finns flera malmberäknade fyndigheter som innehåller dessa råmaterial.

Dessutom har nya analyser av borrkärnor och gruvavfall bidragit till att SGU kunnat identifiera ett flertal nedlagda gruvområden och prospekteringsprojekt där kritiska råmaterial förekommer.

Genom att koppla dessa analysresultat till annan kunskap om gruvområden och prospekteringsprojekt, till exempel mängder och halter av malm och gruvavfall, går det att få en god uppfattning om förekomsten av kritiska råmaterial i både kvarvarande malm och gruvavfallsdeponier.

I rapporten slås fast att de malmberäknade fyndigheterna i flera fall inte är ekonomiskt hållbara. Andra har fastnat i de tillståndsprocesser som krävs för att öppna gruva i Sverige.

För att utvinning ska bli möjlig krävs, enligt SGU, bland annat snabbare, och mer förutsägbara, tillståndsprocesser som också måste vara accepterade av samhället. Vad gäller utvinning ur gruvavfall är det också ett problem att det inte är klarlagt om detta faller under minerallagen.

EU:s lista över kritiska råmaterial innehåller närmare 30 metaller eller mineraler av vilka flera finns i Sverige även om de inte utvinns. Några exempel som SGU lyfter fram i Sverige är antimon som finns i bland annat Skelleftefältet och Bergslagen, flusspat vid Storuman samt grafit, kobolt, litium och nickel på ett flertal platser. Till de mer intressanta ämnena hör de så kallade sällsynta jordartsmetallerna, där Sverige, enligt SGU:s kartläggning har betydande tillgångar.

Läs mer om: SGU
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079