Hanza gör en betydande nedskrivning
De genomför, vilket tidigare har meddelats, ett större så kallat Core-projekt (Cluster Operational Excellence) vid koncernens tungmekanikenhet i Narva, Estland.
Organisationen har ändrats enligt koncernens strategi att samordna fabriker till så kallade "Tillverkningskluster".
Affärsystemet vid Narva-enheten har också ersatts med Hanza-koncernens gemensamma ERP-system.
I samband med systembytet har en fullständig processgenomgång gällande varulager, underlag för värdering och rutiner genomförts.
Core-projektet är nu avslutat och det innebär att bolaget har beslutat om en engångsnedskrivning av Narva-fabrikens tillgångar med cirka 1 miljon euro.
Nedskrivningen kommer att belasta Hanza-koncernens resultat för det fjärde kvartalet 2018. Åtgärden medför ingen likviditets- eller kassaflödespåverkan.
– Genomgången av verksamheten har skett enligt plan tidsmässigt, men har medfört behov av en betydande nedskrivning. Tidigare Core-projekt har slutförts utan att nedskrivningsbehov förelåg, dock är detta en av våra största enheter, där vi genomfört ett betydligt mer omfattande arbete, säger Hanzas vd Erik Stenfors, enligt ett pressmeddelande.
Hanza moderniserar och effektiviserar tillverkningsindustrin. Tanken är att genom att samla olika tillverkningsteknologier lokalt så kortas ledtider, skapas mer miljövänliga processer och ökad lönsamhet åt företagets kunder.
Företaget grundades 2008 och är i dag ett miljardbolag med verksamheter i Sverige, Finland, Estland, Polen, Tjeckien och Kina.
Bland kunderna finns kända företag som ABB, Perkin Elmer, Atlas Copco och Kone.
– Vi bedömer tungmekaniken som en strategiskt viktig del av vårt totalerbjudande och ser en volymuppgång inom den teknologin från och med inledningen av år 2019, säger Erik Stenfors vidare.