23948sdkhjf

Tillverkare limmar istället där svetsning är svårt

Furhoffs Rostfria i Skövde är ett specialistföretag inom rostfritt med produktion av egenutvecklade VVS-produkter och rostfri inredning.

De har också en omfattande legoproduktion av rostfria produkter. Lego-delen av företaget är en stor och viktig del av verksamheten idag.

Med hjälp av ett forskningsprojektet har de hittat två limmer som skulle kunna användas för fogning av rostfri plåt.

– Metoden används skarpt i ett projekt av våra legotillverkade produkter där vi ser ett gott resultat, säger Anna Carlsson, produktutvecklare på Furhoffs, till Metal Supply.

Bakgrunden är att hitta alternativa produktionssätt till produkter där svetsning är besvärlig. Dessutom kräver svetsade produkter ofta efterbearbetning/en extra operation för att återställa fogens korrosionsbeständighet, vilket inte behövs vid limning.

För miljövinningen i projektet var det viktigt att limmerna var ”snälla” det vill säga inte är skadliga för varken miljö eller människa, och inte avger skadliga gaser vid hantering.

– En nackdel med svetsning är till exempel att du kan se att ytan är bearbetad vilket kan vara problematiskt när produkten visuellt inte tillåter det, säger Anna Carlsson.

Tillsammans med Högskolan i Skövde undersökte företaget om det istället går att limma ihop VVS-produkter. Resultaten ser alltså lovande ut.

– Vi har lång erfarenhet av svetsning som fognings-metod, och att nu även ha kunskapen att kunna använda oss av limning öppnar nya möjligheter, säger Anna Carlsson till Metal Supply.

De fick bidrag till projektet genom det så kallade FoU-kortet.

FoU-kortet är ett stöd från Västra Götalandsregionen som kan sökas av företag som vill ta in extern forskningskompetens.

Teamet som Furhoffs samarbetade med på högskolan bestod av en projektledare och två forskare. De testade olika kombinationer av rostfri plåt tillsammans med lim av olika kvaliteter, för att hitta passande lim för Furhoffs produkter.

Furhoffs som projektägare var ett team på två produktutvecklare och en produktionstekniker. Inom projektets ramar testade de att limma ihop en av företagets VVS-produkter, en sko- och stöveltvätt.

De löste problemet genom att kombinera limmet med så kallad blindnit. Det är ett fästelement som fogar samman plåtar genom laserskurna hål.

Då fungerar limmet som tätning. Men också som en förstärkning av själva konstruktionen.

Utifrån högskolans tester, och rådgivning av kemi- och teknikföretaget Henkel, har Furhoffs fått fram två limmer som skulle kunna fungera i produktion.

– Det här kommer inte att ersätta svetsning men det kan vara ytterligare en tillverkningsmetod att använda i vår produktion, säger Anna Carlsson.

Furhoffs har funnits sedan många år tillbaka.

År 1899 startade Carl Furhoff ett litet företag i Skövde för tillverkning av kopparkannor, kittlar, skopor med mera.

Kopparslageriet växte med åren samtidigt som verksamheten förändrades i takt med att nya generationer Furhoffare tog vid och ledde verksamheten vidare.

På 1920-talet började tillverkningen av produkter i det då nya materialet, rostfritt stål.

I dag är de ett specialistföretag inom rostfritt med produktion av egenutvecklade VVS-produkter och en omfattande legoproduktion av rostfria produkter.

Anläggningen, där all produktion och utveckling sker, finns fortfarande i Skövde.

Namnet Furhoff är taget 1855 ur Furuby och Hoffmantorp. Det är två socknar belägna utanför Växjö i Småland.

Under det bokslutsår som avslutades i december 2017 omsatte företaget 172 miljoner kronor och gjorde ett resultat före skatt på 13 miljoner kronor.

Furhoffs har omkring 140 medarbetare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109