23948sdkhjf

Hur påverkas vi av digitaliseringen?

Enorma investeringar görs nu inom digitalisering, AI och cyberfysiska system. Men vart är vi på väg? Vilka möjligheter och risker finns?

Självkörande fordon och flygande drönare för varutransporter utgör bra exempel på så kallade cyberfysiska system där datorer och nätverk, i olika former, kopplas ihop och integreras med den fysiska omvärlden.

Utvecklingen av dessa system, och principerna bakom dem, är snart tillämpbara inom så många områden att det kommer att medföra oanade och snarast oändliga möjligheter till innovativa produkter och tjänster.

När vår omgivning - från infrastruktur till transport – i ökande grad blir datoriserad, automatiserad och ihopkopplad får detta konsekvenser. De cyberfysiska systemens förmåga att exempelvis uppfatta sin omgivning och position, kunna resonera runt arbetsuppgifter och planera dem, kommunicera och koordinera sig med andra system ökar mycket snabbt.

– Detta medför också risker som till viss del är kända, som IT-säkerhet och integritet. Men det finns också en del okända sidoeffekter som vi ännu inte genomskådat, säger Martin Törngren, professor på KTH.

Han utvecklar resonemanget och berättar att hotet mot säkerheten är välkänd i den traditionella IT-världen, men samtidigt finns det fortfarande en brist på medvetandegrad och kunskap för andra typer av datorsystem såsom inbyggda system. Det blir stora konsekvenser för samhället om infrastruktur för energi, vatten och transport inte fungerar.

– Sedan har vi personsäkerheten. Robotarna släpps nu ut på gatorna i och med att robotteknik till stor del ligger bakom självkörande fordon. Här har vi främst erfarenhet av traditionell personsäkerhet i kontrollerade miljöer där kraftverket stoppas och tågen stannar för att garantera säkerhet när något problem uppstår. Framtidens robotar - jämför igen med självkörande fordon - verkar i oerhört komplexa miljöer där det inte bara går att stanna i alla lägen, och där komplexiteten i systemen gör det svårt att göra dem robusta.

Digitaliseringen medför en stor omställning för samhället. Liksom i tidigare så kallade tekniska revolutioner medför ny teknik nya risker och sannolikt stora förändringar i allt från arbetsmarknad, försäkringar och förändrade beteenden. Samhället blir i allt högre grad beroende av dessa nya typer av system och människan kommer att anpassa sig och förändra sitt beteenden när hon eller han interagerar med dem.

– Jämför gärna med hur vi idag beter oss med dagens mobiltelefoner, internet och appar jämfört med hur det såg ut för tjugo år sedan. Vart är vi på väg, vilka möjligheter och risker finns och hur kan vi utforma tekniken så att det samspelar med och bidrar till en hållbar samhällsutveckling?

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094