23948sdkhjf

Självförtroendet är mycket stort inom den svenska gjuteriindustrin

Svenska Gjuteriföreningen gjorde en undersökning bland deltagarna på deras Gjuteridagar nyligen. Den visar bland annat på ett mycket starkt självförtroende inom den svenska gjuteriindustrin.

Enligt undersökningen är svensk gjuteriindustri en innovativ och spännande framtidsbransch.

Undersökningen visar på ett mycket starkt självförtroende inom den svenska gjuteriindustrin. Av samtliga deltagare bedömer 73 procent att industrin kommer att växa under 2019 och 65 procent bedömde att gjuteriindustrins betydelse för svensk industri som helhet kommer att ha ökat om tio år.

Undersökningen visade dock även på hot, varav brist på kvalificerad arbetskraft och utländsk konkurrens var de två största. Hela 74 procent av deltagarna bedömde dock att den svenska gjuteriindustrin var ledande i klimatomställningen jämfört med andra länder samt att det finns en god tilltro till industrins innovationsförmåga.

– Resultaten från undersökningen pekar på att detta är en bransch där människor vill ta tag i utmaningar och hantera dem, säger Peter Nayström, generalsekreterare på Svenska Gjuteriföreningen, enligt ett pressmeddelande.

– När vi ställde frågor om vem som hade ansvaret för såväl klimatutmaningen som i att kompetensförsörjningen skulle bli bättre var svaren tydliga, det är framförallt gjuteriindustrin självt som sitter på lösningarna. Det ingjuter självförtroende och visar på framåtanda, säger Peter Nayström.

Av respondenterna angav 55 procent att lösningen på hur elförsörjningsfrågan ska hanteras är branschdrivet klimatomställningsarbete.

Vidare ansåg 84 procent att lösningen på hur industrin ska lösa sin kompetensförsörjning är genom ökning av branschens attraktivitet som arbetsgivare.

När deltagarna fick möjlighet att beskriva svensk gjuteriindustri med ett ord, vann orden innovativ, spännande och framtidsbransch.

Undersökningen genomfördes i samband med Gjuteridagarna i Skövde och besvarades av cirka 130 personer från gjuteriindustrin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.111