23948sdkhjf

Tonvis krossade batterier smältes

Under fyrtio heta timmar i ljusbågsugnen smältes tonvis av krossade batterier i försökshallen på metallforskningsinstitutet Swerim i Luleå. 

Försöket, som handlade om en ny metod för återvinning av metaller, är del av forskningsprojektet ReLion. I den tidiga utvärderingen tyder allt på att försöket var framgångsrikt, med hög återvinningsgrad av kobolt, mangan, nickel och litium.

Mobiltelefoner och datorer är beroende av batterier där metaller som kobolt och litium är bärande komponenter. Lägg därtill en förväntad storproduktion av batterier till elbilar och vi förstår att industrin står inför stora utmaningar. Med världens hunger på litiumjonbatterier förutspår till exempel EU att behovet av kobolt kommer att överstiga tillgången redan nästa år.

På olika håll i världen arbetar därför forskare med att dels utveckla nya typer av batterier, dels hitta effektivare metoder för återvinning. I ett treårigt projekt, som huvudsakligen finansierats av Energimyndigheten, har forskare vid metallforskningsinstitutet Swerim utvecklat en metod för batteriåtervinning, där även litium separeras vilket inte sker idag i återvinningsbranschen.

Än så länge är resultaten preliminära och ska bekräftas av ett oberoende laboratorium, men ReLions projektledare Guzhu Ye, Swerim, hoppas på minst 95 procents återvinningsgrad av kobolt och nickel och åtminstone 85 procent för litium.

Under 26 och 27 mars genomfördes försöket i ljusbågsugnen i Swerims försökshall. Där smältes krossade mobil- och elbilsbatterier, tillsammans med restmaterial från batteriproduktion. Det var det finska återvinningsföretaget U-Recycle som försåg forskningsprojektet med material till försöket.

Det treåriga forskningsprojektet har pågått sedan 2017 och är inne i sin slutfas. Det unika i projektet, som huvudsakligen finansierats av Energimyndigheten, är att i industriell skala återvinna litium, en metall som det för närvarande inte är brist på, men som i ett framtidsperspektiv kan bli åtråvärd på marknaden.

– Vi vet att det kommer att bli en bristvara i framtiden och våra kunder efterfrågar återvinning av litium redan idag, säger Pekka Väänänen, vice vd på U-Recycle och konstaterar att åtminstone delar av den effektiva återvinningsmetod som framgångsrikt testats i Swerims demoanläggning, kan komma att användas inom företaget redan senare i år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.097