23948sdkhjf

Ny hanteringslösning från Q-System reducerar omställningstiden med 90 procent

Affären beskrivs som en stor succé hos norska Kverneland som i framtiden vill fortsätta med konceptet “omställningsstation” på deras andra anläggningar.

– Vi fick i uppdrag av vår ägare, japanska Kubota, att reducera omställningstiden. Projektet blev kallat för DTR, det vill säga Down Time Reduction och ingår i det överordnade projektet ”Quick Die Changing”, som gäller för alla våra anläggningar med pressar, säger Stefan Henriksson, som är ansvarig för pressar och reservdelar, enligt ett pressmeddelande.

– Med den nya lösningen från Q-System, en så kallad omställningsstation, och det hydrauliska clamping-systemet från tyska Hilma Römheld, har vi lyckats reducera tidsförbrukningen för ett byte av verktyg från 55 till fem minuter, vi måste säga att lösningen är en stor succé, och vi vill naturligtvis fortsätta med detta koncept på våra andra anläggningar, säger Stefan Henriksson.

Kverneland Group är en stor global aktör inom utveckling, produktion och distribution av lantbruksmaskiner och service.

Verksamheten startade 1879 i Kverneland nära Stavanger. Företaget har i dag fabriker i många länder och en utbredd säljorganisation.

Här är förklaringen till hur Kverneland kunde reducera omställningstiden så markant.

Den nya lösningen, som består av två element – en driven vagn med två drivna rullbanor och en driven rullbana, som kan vippas upp i lodrät vinkel – är för att underlätta in och uttag av verktygen från pressen, där i plogdelarna blir formade.

Förr i tiden måste man skruva loss verktygen från pressen, innan det kunde sättas in ett nytt. Detta skedde manuellt och var ett tungt och tidskrävande arbete, då formarna kan väga upp till 1500 kg

Med den nya automatiska Q-System-lösningen blir formarna placerade och kalibrerade på en transportplatta.

Transportplattan med formen blir placerad med kran på den ena av vagnens två rullbanor. Operatören sätter i gång vagnen via ett tryck på en knapp, och vagnen kör fram till avlevereringspunkten vid pressen.

Operatören vid pressen skjuter den använda formen ut på den lediga rullbanan, därefter placerar sig vagnen, så banan med den nya formen är i position med pressen. Härefter går rullbanan i gång och transporterar formen in i pressen.

På grund av formarnas stora vikt på upp till 1500 kg är omställningsstationen utförd som en mycket kraftig konstruktion som har en riktigt lång livstid.

Här går det att se en film på lösningen:

https://www.youtube.com/watch?v=aviRQWoYJKo&feature=youtu.be
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094