Gott och blandat från Hannovermässan
Nu pågår den stora industrimässan Hannover Messe. Med fler än 6000 utställare finns det möjlighet att se det mesta inom framtidens industri. Allt från robotar och AI till 5G och hur människor samverkar med maskiner. Vi är på plats. Här kommer ett litet axplock av vad vi tycker är intressant. Mer kommer under hela mässan. Missa inte alla bilder vi lägger ut.
Additiv tillverkning
Additiv tillverkning har funnits många år men det börjar nu få ett ordentligt genombrott, vilket märks hos flera av utställarna. Det svenska forskningsinstitutet RISE visade flera olika material som kan 3D-printas, bland annat metallpulver från Höganäs och biokompositer från Stora Enso.
– Det händer mycket just nu. I metallprinting är fortfarande 50 procent av kostnaden pre- och postprocessing och oerhört mycket manuellt arbete så där sker jättemycket utveckling för att kapa kostnader, säger Emil Johansson från RISE till oss.
Tidigare var det mest specialmetaller som printades men även det håller på att förändras.
En intressant sak som nämndes när man gick runt bland montrarna är vad som händer i industrin när de själva börjar tillverka sina reservdelar, vad händer med reservdelslager och företag som säljer reservdelar.
Svenska paviljongen
I år är Sverige för första gången partnerland till Hannover Messe, vilket innebär att Sverige har en stor paviljong med fokus på hur vi samarbetar i Sverige. Flera ministrar från Sverige har därför varit på besök som Stefan Löfven, Matilda Ernkrans och Ibrahim Baylan.
Dessutom närvarade prins Carl Philip under två dagar.
I montern hölls en rad föredrag som till exempel hur Sverige arbetar för att bli fossilfritt där bland annat Jan Moström vd LKAB medverkade för att berätta det senaste om Hybritanläggningen, den anläggning där vätgas ska användas för att reducera järnmalm istället för kol. Detta kommer minska koldioxidutsläppen kraftigt.
Även ABB:s vd talade på temat fossilfritt och berättade om ett nytt samarbete med Ericsson.
Coorstek lanserade nya kulor till kullager med en beläggning av silikonnitrid som ska minska behovet av underhåll och förlänga livslängden, till exempel för lager i vindkraftverk. Det är också en bra beläggning om det krävs elektrisk isolering. Bolaget har också utvecklat en rad olika nya keramiska material för olika applikationer till exempel till elbilar. De visade också sina lösningar inom halvledarmaterial som produceras med ny enklare teknik.
Soley är ett relativt nystartat företag som riktar sig till företag som har en mycket stor produktportfölj. Soley samlar in data från utveckling, inköp, lager, produktion och försäljning vilket ger en kartläggning av produktportföljen med alla beroenden som finns mellan olika steg. Resultatet presenteras i en grafbaserad modell som kan fungera som beslutsstöd när företag ska utveckla eller avveckla produkter.
— Vi är än så länge ett startupföretag så vi fokuserar på den tyska marknaden, men vi tittar nu på andra marknader som USA och Asien, säger Alexander Hatzold.
Stäubli fokuserade på flexibilitet och mobilitet. I montern fanns bland annat HelMo som är en robot som på egen hand kan åka runt och hämta upp saker.
— Kombinationen av robotteknik och en mobil transportplattform har gjort det möjligt för oss att skapa ett flexibelt produktionssystem som klarar av att hantera komplexa uppgifter, säger Peter Pühringer.
De visade också sina nya multikopplingar för att snabbt koppla in olika typer av utrustning till till exempel el, dataöverföring men även hydraulik.