Wåhlins Skärteknik automatiserar och köper in en fiberlaser
Man förstår när man går runt i deras lokaler att detta är ett företag som klarar av vilka dimensioner som helst. Årligen passerar och förädlas här 5 500 ton järn. Nu har de investerat i en fiberlaser på 10000W.
Josef Wåhlin hälsar välkommen och serverar en kopp kaffe. Han är lika gammal som företaget. Det var hans pappa Sven som startade Wåhlins i samma veva som Josef föddes för 35 år sedan.
Sven Wåhlin var tidigare anställd på en mekanisk verkstad och såg möjligheterna i att investera i utrustning för gasskärning och startade bolaget 1983. Han körde ensam länge och 1992 anställde han sin första operatör och sedan har företaget växt sakta men säkert.
Runt millennieskiftet investerade Wåhlins i plasmaskärning och idag är man 12 anställda.
Bland kunderna finns många av de stora aktörerna inom gruv- och stålindustrin. Sven Wåhlin själv har gått i pension och lämnat över företaget till Josef som idag är vd.
– Vi är historiskt sett duktiga på grova dimensioner och storlekar som 320 mm skapar inga problem. Det vi velat förbättra oss på har istället varit inom det tunnare området där vi vill kunna arbeta riktigt snabbt, därför har vi nu i höst investerat i en fiberlaser och valde en Bystronic ByStar Fiber på 10000W, säger Josef Wåhlin.
Hade ni haft laserskärning tidigare?
– Nej, det var något helt nytt för oss, då vi specialiserat oss på grövre dimensioner så har vi räknat bort den tunnare produktionen. Men ett flertal kunder började efterfråga den tjänsten, så då startade vår process att börja tänka laserskärning. Den tog två år och slutade i den kraftigaste fiberlasern från Bystronic, säger Josef Wåhlin.
– Vi valde dem då de har många servicetekniker som snabbt kan komma om det skulle behövas. Vi har själva en leveransprecision som i snitt ligger på en (1) dag före utlovad leverans, och då gäller det att allt fungerar. Snabba säkra leveranser och därigenom nöjda återkommande kunder är en framgångsrik ekvation, säger Josef Wåhlin.
– Tidigare lade vi ut laserskärning på andra företag, men då kände vi att vi inte hade full kontroll av flödet. Det har vi nu. Med råge! Vi valde den kraftigaste av alla fiberlasrar och till den en ställning för automation av skärningen, säger Josef Wåhlin.
Med plats för tre ton plåt på vardera av de två uppläggningshyllorna kan fiberlasern startas på kvällen då alla går hem. Allt sköts automatiskt och det är inga som helst problem att blanda olika grovlekar och material. På morgonen dagen efter är allt färdigskuret och det är bara att sätta igång och plocka detaljerna.
Operatören hade aldrig sett en laser tidigare:
– I princip var det väl så, säger Fredrik Lindros.
– Jag hade tidigare varit anställd på Outokumpu som traversförare och aldrig arbetat med laserskärning. Jag blev anställd här och fick lära mig av folk från Bystronic som var här och skolade in mig på maskinen. Lite nervöst var det nog i början att bli satt på en sån här maskin, men det gick väldigt smidigt, säger Fredrik Lindros.