23948sdkhjf

Metall-3D-skrivarbolag från Mölndal får 15 miljoner kronor av Industrifonden

Industrifonden leder en investeringsrunda om 15 miljoner kronor genom en nyinvestering i metall-3D-skrivarbolaget Freemelt. I rundan deltar även befintliga ägare.

Freemelt har tagit fram en avancerad 3D-skrivare för utveckling av nya metalliska material för att snabba upp övergången från traditionella tillverkningsmetoder såsom gjutning, smide och avverkande bearbetning till tillverkning genom 3D-utskrifter.

Investeringen möjliggör för bolaget att växa teamet och stärka upp produkten för att expandera sitt erbjudande till den snabbt växande metall-3D-skrivarmarknaden.

Freemelt grundades 2017 av ett team med mycket lång och unik erfarenhet inom metall-3D-skrivare. Företaget har utvecklat ny patentsökt teknologi inom elektronstråleteknik som möjliggjort lanseringen av Freemelt ONE, en avancerad 3D-skrivare optimerad för professionell utveckling av nya metallmaterial.

Freemelt har i år levererat Freemelt ONE till två kunder och genomför nu ytterligare en pågående leverans. Företagets första kund är ett universitet i Tyskland som är världsledande inom forskning på additiv tillverkning med elektronstråleteknik och som redan använt maskinen för utveckling av ett nytt material. De andra två kunderna är stora industrikoncerner som är dominerande inom sina branscher.

I en 3D-skrivare byggs komponenter lager för lager. Det finns många användningsområden där 3D-utskrifter i metall har stor potential att ersätta traditionell tillverkning. Drivkrafterna för denna utveckling är 3D-skrivarteknikens unika potential till förbättringar av materialegenskaper och designfrihet, minskat materialspill, och i många fall även reducerade tillverkningskostnader.

Marknadspenetrationen hämmas idag av att 3D-skrivarna bara klarar ett fåtal material och att framtagning av nya material går långsamt då befintliga maskiner inte är anpassade för materialutveckling.

Freemelt ONE är utrustad med en nyutvecklad elektronkanon som är i världsklass vad gäller effekt, noggrannhet och snabbhet vilket är avgörande för tillämpningar inom utveckling av nya material och processer men även för att skriva ut föremål med komplexa geometrier. Maskinen använder också ett nyutvecklat dataformat som tillsammans med delar av maskinens mjukvara distribueras Open Source för att stimulera samarbeten och möjliggöra materialutveckling på ett effektivt sätt.

Nyckelkunder för Freemelts befintliga produkt är forskningsavdelningar på tillverkningsföretag samt universitet, högskolor och forskningsinstitut. I takt med att antalet materialprocesser utvecklade i Freemelts 3D-skrivare ökar så ser företaget att den marknadsmässiga grunden för att utveckla en 3D-skrivare för industriell tillverkning, baserad på teknik och kunskap från den nuvarande produkten, kommer att växa fram.

– En stor utmaning för hårdvarunära deeptech-bolag är att bevisa sin teknik i iterativa steg och på så sätt minska kommersialiseringsrisken. Här visar Freemelt vägen med en go-to-market-strategi som tillåter nära arbete med kund och snabba utvecklingscykler. Freemelt har visat dels på en imponerande kompetens och tankeledarskap inom 3D-printing, dels att deras antagande om marknadslogik stämmer genom framgångsrikt levererade maskiner. Vi ser fram emot att tillsammans få utveckla Freemelt till ett värdefullt och viktigt svenskt bolag inom avancerad tillverkningsteknik, säger Per Anell investeringsansvarig på Industrifonden.

– Vi är tacksamma för det förtroende Industrifonden och övriga investerare visar oss. Investeringen ger oss resurser att fortsätta växa Freemelt och ytterligare vässa vårt erbjudande till marknaden, säger Ulric Ljungblad, vd på Freemelt.

Industrifonden är en venture capital-investerare med fokus på unga nordiska tech och life science-bolag. I portföljen finns bland annat Adaptive Simulations, Crosser och NuvoAir.

Freemelts grundarteam består av Ulric Ljungblad, Patrik Ohldin, Ulf Ackelid, Martin Wildheim, Robin Stephansen och Fredrik Östman. Företaget har idag tio anställda och sina lokaler i Mölndal.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.568