Gymnasieskolan sätter laserskärning på schemat
Skolan har satsat på en laserskärmaskin ByVention 3015 2200W och en toppmodern datastyrd kantpress på 60 ton som kommunicerar med laserskärmaskinen.
Rejäla investeringar för en skola som troligen är den enda kommunala skolan i Sverige som gjort denna satsning.
Unika i Sverige med laser
Det är 45 elever som går det treåriga programmet där det tredje läsåret domineras av praktik på olika tillverkande företag.
– Vår uppgift är att se till att eleverna ska vara väl förberedda för den standard som idag är ute i verkligheten säger Ola Andreasson en av lärarna på skolan.
Filbornaskolan valde en laserskärare och en kantpress från Bystronic, en stor investering för en kommunal skola.
– Man kan tänka sig att det inte är ett ämnesval med särskilt hög sexappeal för en 16-åring, men de som börjar i verkstadsindustrin stannar för att de trivs, och det är en bransch som söker efter kompetent personal, säger läraren Ola.
– Vi arbetar för att våra elever som går ut programmet ska kunna vara anställningsbara från dag ett då de lämnar oss, och i stort sett alla blir anställda, så det är en trygghet i att gå vårt program, och då ska vi även utbilda dem i den maskinpark de kan möta ute på arbetsplatsen, allt annat är ju konstigt, säger Ola.
Val av laser
– Vi tittade på marknaden här nere, och konstaterade att vi som skola skulle ha det som näringslivet har, där såg vi att Bystronic har 70 procent av marknaden och då blev valet enkelt, säger biträdande rektorn Jerker Modeér.
– Vi valde den minsta modellen på grund av att vi inte ska massproducera något, och för att vi inte hade så stor plats på skolan. 90 procent av utnyttjandet kommer vara för att eleverna ska lära sig handhavandet och programmering, säger Jerker.
Hela processen
Eleverna får lära sig allt från CAD-ritning till färdigskuren detalj. Sedan ska detaljen bockas, vilket görs i kantpressen Xpert 60, även den är från Bystronic.
– De är sammanlänkade med varandra lasern och kantpressen i programmet BySoft 7, så eleverna får även lära sig hur flödet i processen går till vilket är viktigt, det är inte någon skillnad på vår skolverkstad och ute på de arbetsplatser dit eleverna kommer, säger Ola Andreasson.
Praktikplatser
Ola är praktiksamordnare och har 15 elever som han besöker ute på industrigolvet. De är tredjeårselever och berättar att det händer ofta att företagen vill behålla och anställa praktikanterna efteråt.
– Elever som anställs direkt efter skolan börjar ju samtidigt att betala skatt, så även om det för kommunen är en dyr utbildning, så är det en genomtänkt och bra strategi, säger Ola.
Framtidens verkstadsmekaniker på väg
– Min morfar jobbade i den här branschen, och jag blev intresserad av verkstäder en gång när jag hälsade på hos honom säger 18-årige Tim Hardyson som går sista året på programmet.
Samma ålder har även Jesper Jonasson som kliver in på yrkesbanan lite av födsel och ohejdad vana.
– Jag tycker att det är lätt och kul. Jag har alltid varit intresserad av verkstadsmiljön, min far är bilmekaniker, så man har väl det här i blodet säger han.
Peter Annerfeldt har varit lärare på industriprogrammet sedan 2008 och gick själv den här linjen innan han gick ut 1996.
– Där jag har arbetat tidigare har jag kommit i kontakt med vattenskärning, så även för mig blev laserskärning lite av en nyhet. Det är ju helt riktigt att vi som skola kan erbjuda elever en komplett utbildning så de är flygfärdiga när de lämnar oss.
Industriprogrammet på Filbornaskolan ligger i Helsingborg och har 45 gymnasieelever i den treåriga utbildningen och 12 platser på vuxenutbildningen som är på 40 veckor.
Industritekniska programmet har två inriktningar med fyra behöriga lärare.
Produkt och maskinteknik (skärande bearbetning) med konventionella maskiner men också med CNC–styrda maskiner.
Samt Svetsteknik, och här har skolan utbildning i svetsmetoderna MMA, TIG och MIG samt en annonserad plåtverkstad med de nya maskinerna från Bystronic.