SSAB digitaliserar sina landsvägstransporter
Nya teknologier gör det möjligt att följa upp och planera transporter effektivare än förut. Även SSAB har tagit fasta på kundernas krav på transparens och spårbarhet i transportkedjan.
När man digitaliserar transportkedjan är första steget att datorisera informationsöverföringen. När informationen finns i elektroniskt format kan den användas för en rad olika ändamål i takt med att de digitala tjänsterna utvecklas.
SSAB har i många år bedrivit systematiskt utvecklingsarbete med elektronisk dataöverföring vid landsvägstransporter.
2013 började SSAB:s finska anläggningar med elektronisk överföring av information om transportrörelser. Konceptet fick namnet eTransport.
Idag används samma system för bokning och uppföljning av transporter både i Finland och Sverige. Alla anläggningar och servicecenter i Finland samt Borlänge, Oxelösund och Finspång i Sverige är med i eTransportsystemet.
Användningen av eTransport vid landsvägstransporter har ökat varje år och för närvarande är ett 60-tal transportföretag med i systemet. Genom den digitala tjänsten beställer SSAB:s verksamhetsställe transporter elektroniskt från transportföretaget.
Transportföretaget bekräftar transportbeställningen elektroniskt och skickar samtidigt de tilläggsuppgifter som anläggningen behöver, såsom bilens registreringsnummer och hämtningstid.
När transportföretaget hämtar lasten från verksamhetsstället registreras hämtningstiden i eTransport. När leveransen är framme rapporterar transportföretaget leveranstiden till systemet. Under transporten kan transportföretaget även rapportera avvikelser eller andra händelser som påverkar transporten via eTransport.
– Tekniskt sett är eTransport en kombination av meddelandebaserad dataöverföring (EDI) och moderna molntjänster. I centrum finns transportrelaterade data, som förmedlas via ett gränssnitt för harmoniserad dataöverföring, berättar Juha Harju-Panula från SSAB Europe, som varit projektchef för eTransport.
– Enhetliga data tillsammans med den tekniska lösningen har gjort det lätt att ansluta nya transportföretag till eTransport. Systemet erbjuder samma vy för datainnehållet i rapporteringen för både SSAB och transportföretaget, säger Juha Harju-Panula.
– När ett transportföretag har anslutits till eTransport kan det kommunicera med alla SSAB:s verksamhetsställen. Transportföretaget kan även välja det lämpligaste sättet att koppla upp sig till eTransport, antingen med mobil utrustning, webbrowser eller genom en inbyggd EDI-anslutning i sitt eget datasystem, fortsätter Juha.
eTransport-konceptet ökar kostnadseffektiviteten i landsvägstransporterna genom att automatisera databehandlingen. Elektroniska transportbeställningar minskar det manuella arbetet och risken för mänskliga misstag.
SSAB:s anläggningar kan även schemalägga transportföretagens ankomsttider noggrannare och förbereda kommande lastningar innan bilen anländer. På det sättet förkortas hämtningstiderna, lastningen går smidigt och produkterna går i väg snabbare till kunden.
eTransport stöder SSAB:s mål om leveransnoggrannhet genom att öka transparensen i transportkedjan.
Vissa vägtransporter kan redan nu följas i realtid, vilket gör det möjligt att få information om avvikelser elektroniskt från eTransport. I framtiden kommer kunderna att få spårningsinformation om transporter både genom kundportalen och eTransport.