23948sdkhjf

Kirsebergs Mekaniska investerar

Kirsebergs Mekaniska investerar i en intelligent fiberlaser på 6 kW och köper samtidigt en parhäst till denna. En Xpert kantpress på 200 ton. Bägge två hopkopplade med programmen BySoft 7 och Plant Manager PMC.

Redan 1996 kom den första lasern till Malmöföretaget, sedan har man under åren bytt upp sig. Den senaste, en 6 kW ByStar står nu sedan ett testår tillbaka i lokalerna.

– Bystronic hade en köpare på vår gamla från 2012 vilket var en Bysprint Fiber på 3 kW. Det har visat sig att vi dubblade kapaciteten (fast det trodde vi nog inte att vi skulle göra) Hastigheten är viktig för oss så vi kan leverera väldigt snabbt ut till våra kunder, säger ägarna Lasse Möller och Kent Berggren.

– Vi hade en kund som kom med en önskan om skurna detaljer i 25 mm Hardox, kunde vi klara det? Vi får väl prova sa vi, och det slutade med en större order. I och med att vi gick upp i styrka, kunde vi gå upp i större tjocklek på plåten. Vi har kört 25 mm både svart och rostfritt, och det har fungerat fantastiskt bra och problemfritt, säger Lasse Möller och Kent Berggren.

Trots att företagsnamnet innehåller Malmöstadsdelen Kirseberg, ligger man inte där. KPM har flyttat runt sedan det grundades i början på 70-talet och sedan några år tillbaka har man hittat hem till stadsdelen Gullvik där man idag huserar på 1 900 kvadrat.

Lasse Möller har funnits i företaget sedan 1988. Den andre ägaren Kent Berggren klev in i verksamheten 1996 och tillsammans ingår de i ett erfaret gäng på tolv personer som arbetar tillsammans.

– Vi bearbetar plåt, säger Lasse och Kent och berättar att det är legotillverkning som spänner mellan enstyckstillverkning för privatpersoner till större företag. Mängden detaljer som tillverkas kan vara hur stor som helst, från den enklaste plåtbiten till stora serier av avancerade bockade och svetsade detaljer.

Kantpressoperatören Emir Blazevic har varit 16 år i yrket och har varit på KPM i ett år. Han har erfarenhet av alla sorters kantpressar och gillar sin nya arbetskamrat. Den är smidig och det är aldrig några svårigheter för den att räkna ut bocktillägget utan kompenserar det automatiskt, säger han.

Även Jörgen Andersen som började i branschen 1985 har arbetat mycket med kantpressar i sina dagar.

– Jag började när jag var 16 år med plåt, så man har väl lite erfarenhet. Den är jättebra, smart och berättar hur den vill att man ska arbeta och man behöver inte göra någon provbockning. Det funkar direkt.

Lasse Möller sitter inne på kontoret och arbetar i programmen som styr både lasern och bockningen.

– Jag gör en 3-D fil, och i mitt programmerande läggs alla parametrar från den oskurna plåten till den färdiga produkten, så programmeringen görs inne på kontoret, men det är klart, man kan aldrig ersätta en duktig bockare.

I plantmanager skapas beredningen som styr hela processen fram till färdigt tillverkad detalj. Och man startar i ”andra änden” med själva bockningen av detaljen, inte med att skära till plåten.

– Om man gör en komplicerad detalj så utgår man från bockningen, i vissa fall kan det vara ett tiotals bockningar på en och samma detalj, då räknar programmen ut automatiskt vilka kompenseringar som ska göras i lasern då plåten skärs för att det ska bli rätt i slutänden. Det är väldigt tidsbesparande och innebär att den ritade detaljen blir rätt redan vid första försöket, säger Lasse, och sådant är naturligtvis väldigt bra vid fåstyckstillverkning.

– Vid bockningen av en komplicerad detalj föreslog programmen att det skulle göras på ett speciellt sätt, och då upptäckte vi att det blev 8 moment istället för 9 moment, vid stora serier spelar sådant en viktig roll skjuter Lasse Möller in.

Kantpressen klarar även av detaljer som är 3000 mm långa. Vid sådana längder kompenserar verktyget vinkelavvikelser som sker, det man kallar bombering.

– Det är magiskt att det fungerar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062