23948sdkhjf

Norsk affär på laserstation till Permanova

Sintef och NTNU investerar i en robotlaserstation för avancerad svetsning.

De ser nya möjligheter för ökad produktivitet genom att kombinera fiberlaser med bågsvetsning.

Erik Vännman, säljare på Permanova, är övertygad om att laserstationen kommer att ha stor positiv påverkan på norsk industri:

– Ett industriland som Norge måste ha laserkunskap för att utveckla nya fogningsmetoder.

Lasersvetsning och hybridsvets är nu ett aktuellt alternativ för ökad produktivitet och enorma kostnadsbesparingar. Hybrid är benämningen för processen med kombinerad MIG/MAG och laser.

Lasersvetsning möjliggör svetshastigheter upp till 10 m/min, alltså betydligt snabbare än ren MIG/MAG. Hybridsvetsning kan appliceras på tjockare material, där en svetshastighet på upp till 2–3 m/min kan uppnås.

Bågsvetsning har historiskt använts för svetsning inom varvsindustrin, olje- och gasindustrin. De mest produktiva av dessa svetsanläggningar har varit aktiva i Norge under de senaste 30–40 åren och inkluderar betydande pulverbågsvetsning av plattor och längsgående sömmar på rör, och MIG/MAG/rörtrådssvetsning.

I början av 2000-talet kom laser med hög effekt på marknaden och genererade stort intresse internationellt. Högeffektiva fiberlasrar ger djupare inbränning och högre effektivitet än CO2- och Nd: YAG-lasrar.

Sintef/NTNU investerar därför i en 16 kW laserstation som kan utföra robotbaserad laser- och hybridsvetsning. Dessutom kan svetsning utföras såväl som yt- och värmebehandling, vilket totalt ger många möjligheter att bedriva forskning och innovation som gynnar norsk industri och offentlig förvaltning.

Laserstationen köptes med stöd från Forskningsrådet.

Permanova Lasersystem ansvarar för leverans och installation av alla ingående system och delar, inklusive säkerhetssystemet.

Permanova har levererat många laserstationer till både institut och industri och jobbar med långsiktiga relationer.

– Vi ser fram emot ett partnerskap där vi kan bistå med vår samlade kunskap, säger Erik Vännman.

Unikt med den här stationen är den höga lasereffekten som kommer öppna upp för nya laserapplikationer inom offshore-industrin. Permanova har anpassat inbyggnaden av laserstationen och systemet för lasersäkerhet till den ovanligt höga lasereffekten.

Gustav Axelson, projektledare på Permanova, berättar att TCP, det vill säga var laserstrålen befinner sig, övervakas och begränsas till tillåtna riktningar.

– Den här laserstationen kommer hjälpa företag att våga satsa på laserteknik. Vi ser att möjligheten att testa lasertekniken öppnar många dörrar för nya applikationer, säger han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079