23948sdkhjf

Bergslagen – en nyckel till klimatomställning

Klimatomställningen kräver ett tillskott av ett flertal så kallade innovationskritiska metaller och mineral. En färsk SGU-rapport bekräftar nu att det finns potential för såväl primär som sekundär utvinning av flera välbehövliga material i Bergslagen.

– Innovationskritiska metaller och mineral har hittats i både i berggrunden och i olika typer av gruvavfall, och i flera fall är fynden tidigare okända säger Ildiko Antal Lundin, enhetschef på SGU, Sverige Geologiska Undersökning.

Metaller som järn, koppar, zink och bly samt i viss mån nickel, volfram och svavel har sedan länge eftersökts och brutits i Bergslagen. En särskild kartläggning som genomförts av SGU, visar att regionen innehåller betydligt större resurser än så. Slutsatsen är att berggrunden har god potential även för innovationskritiska metaller och mineral som kobolt, sällsynta jordartsmetaller, volfram, platinagruppens metaller, indium och grafit.

– Kartläggningen bekräftar att Sverige har goda förutsättningar för att bidra till en långsiktig och hållbar försörjning av material som behövs för klimatomställningen, säger Ildiko Antal Lundin.

Kartläggningen visar att det finns intressanta tillgångar av ett flertal eftertraktade ämnen på flera platser runt om i Bergslagen. I flera fall är bedömningen dessutom att ämnena även förekommer på andra platser än de som nu kartlagts.

  • Fynd av kobolt har bekräftats i områden kring Vena gruvfält, Tunaberg och Riddarhyttefältet. Kobolten förekommer med koppar eller järn, som inte är klassade som kritiska, men som underlättar lönsamhet vid eventuell brytning. Sannolikt finns kobolt på fler platser som ännu inte har undersökts med moderna metoder.
  • Sällsynta jordartsmetaller (REE) finns i betydande mängder inom Grängesbergsfältet och Riddarhyttefältet, både i den kvarvarande järnmalmen och i anrikningssand från nedlagda gruvor. Förhöjda halter av REE har också påträffats vid Vena gruvfält, en tidigare okänd förekomst. Sannolikt finns liknande REE-förekomster på flera andra platser i Bergslagen.
  • Bergslagens främsta kända volframtillgång är sandmagasinen vid Yxsjöberg, framför allt det äldre magasinet från den tid då anrikningsprocessen var mindre effektiv. Utöver volfram innehåller anrikningssanden beryllium, vismut och tenn, samt sannolikt flusspat.
  • Förekomster av grafit i Norbergsområdet är kända sedan tidigare, men ny geofysik pekar på ytterligare fynd, sannolikt på större djup än vad som tidigare varit känt. Geofysiska undersökningar indikerar också grafit i närliggande områden.
  • Mycket höga halter av indium har hittats i omvandlad Dalagranit (greisen) i ett område runt Norra Hållen, med potential för fler förekomster, som i exempelvis Riddarhyttefältet. Den omvandlade Dalagraniten innehåller även en mängd andra innovationskritiska metaller och ställvis höga halter av både ädelmetaller och koppar, zink och bly.

SGU:s kartläggning i Bergslagen har fokuserat på kunskapsuppbyggnad om innovationskritiska metaller och mineral i primära och sekundära källor, samt på insamling av geologiska, geokemiska och geofysiska data. Fokus har framför allt lagts på gruvområden där järn- och basmetaller tidigare har utvunnits och där moderna analysmetoder nu visar att det även finns innovationskritiska metaller och mineral.

Rapporten är en del av ett regeringsuppdrag för att kartlägga möjligheterna för utvinning i Sverige av de innovationskritiska metaller och mineral som är nödvändiga för bland annat miljön och klimatomställningen.

EU:s lista över kritiska råmaterial innehåller närmare 30 metaller eller mineraler av vilka flera finns i Sverige även om de inte utvinns. Anledningarna till att de inte utvinns är flera – inte bara ekonomiska.

Redan för drygt ett år sedan presenterade SGU en rapport där det bland annat klargjordes att vissa förändringar krävs för att möjliggöra utvinning. Exempelvis lyfte SGU fram snabbare, och mer förutsägbara, tillståndsprocesser som också måste vara accepterade av samhället. Vad gäller utvinning ur gruvavfall är det också ett problem att det inte är klarlagt om detta faller under minerallagen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079