23948sdkhjf

Stålkoncernen släppte ut mest koldioxid 2019

Under 2019 minskade koldioxidutsläppen från Sveriges industrier med 6 procent, närmare bestämt 1,1 miljoner ton. För SSAB ökade dock koldioxidutsläppen, och enligt Sveriges Natur är SSAB det företag som stod för den största delen av Sveriges koldioxidutsläpp under 2019.

Ungefär hälften av de svenska koldioxidutsläppen kommer från stora industrier, värme och kraft, och under 2019 ökade SSABs utsläpp med nästan 600 000 ton i Sverige.

I en intervju med Metal Supply förklarar Mia Widell, presschef hos SSAB, hur det kommer sig att utsläppen ökat.

Det beror på att vi ökat vår produktion i Sverige, men samtidigt har vår produktion minskat i Finland. Utsläppen i Finland har därmed minskat, men i Sverige så har utsläppen ökat på grund av ökad produktion, säger Mia.

Ungefär 90 procent av utsläppen när man tillverkar stål från järnmalm kommer från masugnsprocessen. SSAB har masugnar i Oxelösund, Luleå, samt Raahe i Finland.

För att tackla koldioxidutsläppen har SSAB en plan att ta bort utsläppen helt och hållet, vilket Metal Supply tidigare rapporterat om. Se tidigare artikel, SSAB är först i välrden. Planen handlar om att använda vätgas istället för kol när man tar bort syret i järnmalm inom ramen för HYBRIT-initiativet tillsammans med LKAB och Vattenfall, och på så sätt kunna erbjuda fossilfritt stål. 

Vi planerar att bli först i världen med att införa det här, och kunna leverera det första fossilfria stålet 2026. Nu håller vi på att bygga en pilotanläggning i Luleå som, iallafall vad vi vet om, är världens första pilotanläggning för vätgasreducerad järnmalm, berättar Mia.

I Sverige släppte SSAB sammanlagt ut 5,5 miljoner ton koldioxid under 2019, vilket enligt Sveriges Natur motsvarar cirka 14 procent av koldioxidutsläppen i Sverige. 

Totalt minskade SSAB sina koldioxidutsläpp med drygt 160 000 ton koldioxid till cirka 9,6 miljoner ton koldioxid under 2019, enligt företagets årsredovisning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109