23948sdkhjf

De erbjuder gratis industriutbildning i coronatider

Veldi, utbildningsföretaget som driver yrkesutbildningar inom svetsning och CNC, har under flera år satsat på att bli så digitala som möjligt. Med dess lärplattform och Youtubekanal är de vana att utbilda svensk industri digitalt, vilket är en stor fördel i coronatider.

I coronatider har flera utbildningsföretag och skolor påverkats och behövt införa hemstudier, och att ställa om till digitalt från en dag till en annan är inte alltid det lättaste. Det är däremot något som Veldi inte upplevt, eftersom de redan varit vana vid att driva digitaliserad undervisning.

Vi har pratat med Veldis vd, Roger Psajd, för att ta reda på mer om hur det går till att driva en digitaliserad utbildning, och hur företaget med hjälp av digitaliseringen klarar sig från coronakrisen.

– Vi har redan sedan starten sagt att vi ska erbjuda de mest digitaliserade utbildningarna för industri som finns på marknaden. Det har vi nu tryggt kunnat bygga upp under sex års tid. Vi har jobbat lite under tystnad med det här, men nu när corona kom och det har skapats en slags panik bland skolorna i landet, kan vi erbjuda våra redan digitala utbildningar och se hur vi kan hjälpa till, säger Roger.

På Veldis Youtubekanal lägger företaget ut sina föreläsningar, och nu i samband med coronasmittan har de bestämt att släppa alla filmer gratis. Dessutom erbjuder Veldi webinarium varje tisdag och torsdag, där de sänder föreläsningar digitalt varpå deltagarna efteråt får ställa sina frågor. Även dessa är nu gratis att delta i.

På frågan om hur det går till att lära ut något digitalt, svarar Roger att det man främst behöver är en lärplattform, webinarier och muntliga prov.

– Först skulle jag råda att skaffa en lärplattform där man lägger upp kursmaterial som till exempel utbildningsfilmer, och ger uppgifter och mål till eleverna varje vecka. Sedan, kan man kolla på utbildningsfilmerna under webinarier där eleverna får ställa sina frågor och få svar på dem.

Proven, kör Veldi via Zoom, och testar där sina elever muntligt för att bedöma vad de kan. Genom att köra muntliga prov undviker de även att någon fuskar.

– Sen är ju vissa bitar helt omöjliga att testa teoretiskt, man kommer ju inte i mål helt med svetsen om man inte verkligen svetsar någon gång. Det kommer man inte ifrån. Men har man läst allt, sett på filmer hur momenten går till och medverkat i webinarier, då har man kommit jättelångt.

Innan coronapandemin slog till undervisades eleverna även i verkstaden när det kom till moment som verkligen inte kan göras teoretiskt. Men nu, och så länge coronapandemin håller på, kommer Veldi att ta in elever i smågrupper om tre och tre där de får jobba med de praktiska momenten.

Om man inte har den digitaliserade delen så har man ju egentligen bara svetsen och böckerna. Och nu, i coronatider, blir det ju bara att man får sitta hemma och läsa sina böcker om inte utbildningen varit förbered på digitalisering, avslutar Roger.

Vissa moment, som verkligen inte går att testas teoretiskt, testas i en verkstad.
Foto: Veldi

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.09