23948sdkhjf

Industrikonjunkturen rasar

Nivån sjönk från låg i mars till ännu lägre i april. Sex av tio tillverkningsföretag räknar med att dra ner på produktionen.

Inköpschefsindex, PMI är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin för att snabbt mäta den rådande konjunkturen. 

Varje månad inhämtas konjunkturstatistik från inköpschefer som ingår i en svarspanel. Ett indextal över 50 indikerar tillväxt medan ett indextal under 50 innebär en nedgång. 

PMI-total minskade med 5,9 indexenheter till 36,7 i april från nedreviderade 42,6 i mars, vilket är den lägsta nivån sedan lågkonjunkturåret 2009. 

- Det betyder att den svenska industrikonjunkturen fortsätter att försämras i snabb takt i spåren av coronapandemin, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Nedgången i april var bred där fyra av fem delindex drog ned PMI-total. Största fallet kom från delindexen för orderingång och produktion som sjönk till rekordlåga nivåer i april och drog ned PMI-total med sammantaget 4,9 indexenheter. 

Delindex för leverantörernas leveranstider fortsatte att stiga, vilket stärker bilden av att tillverkningsindustrin brottas med växande utbudsproblem.

- Tillverkningsindustrins produktionsplaner för det närmaste halvåret har blivit allt mer pessimistiska, vilket på sikt även kan leda till större negativa avtryck på den svenska arbetsmarknaden, säger Jörgen Kennemar. 

Index för tillverkningsindustrins produktionsplaner föll i april till rekordlåga 25,0, där sex av tio företag räknar med att minska produktionen.

PMI genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf för dels tillverkningsindustrin dels tjänstesektorn. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.077