23948sdkhjf

Fogningsmetoden som klättrar på marknaden

Industritejp blir en allt vanligare metod för fogning, inte minst eftersom det går att foga ihop två olika material, något som kan vara ett problem vid andra fogningsmetoder. Hos Göhlins i Gnosjö, står den egentillverkade industritejpen för 10 till 15 procent av omsättningen.

För industritejp är det framförallt fordonsindustrin, tågindustrin och flygindustrin som är de stora kunderna, och fogningsmetoden har visat sig vara en fördelaktig metod av flera olika anledningar.

Metal Supply har pratat med Henrik Olofsson, tejpspecialist på Göhlins, för att ta reda på mer kring industritejpen och hur det kommer sig att just tejpen blivit ett så populärt fogningsalternativ.

– Till stor del används industritejp för miljöns och hälsans skull. Visst finns det lim som är miljövänliga och bättre för hälsan, men oftast kräver limning till exmpel att man har en väldigt bra skyddsutrustning, säger Henrik.

Förutom miljö- och hälsoanspekten så är det även vanligt att välja tejp framför andra metoder på grund av särskilda egenskaper som tejpen har. Till exempel kommer tejpen alltid att ha en jämn fogyta.

– Ibland kan man använda tejp istället för popnitar och skruv, eftersom tejpen är lättare och dess yta inte påverkas av vibrationer. Om man till exempel borrar ett hål och sätter en skruv kan det slitas och ruckas på, vilket kan ge en sämre funktion. Om man istället tejpar får man en jämn fogyta, säger Henrik.

Även i sammanhang där metaller som aluminium och plåt ska fogas kan tejp vara ett bra alternativ. Speciellt om materialet är tunnt eftersom det då inte är säkert att svetsning kommer att fungera. Ytterligare en fördel med tejp är att tjockleken på tejpen alltid kommer vara densamma.

– Tejpen är styrd av vissa tjocklekar, vilket gör att om man köper en tejp som är 0,21 millimeter så kommer den alltid att vara 0,21 millimeter. Om man ska applicera lim så kan det ju skilja beroende på vem som gör jobbet, berättar Henrik.

När det kommer till Göhlins omsättning berättar Henrik att den egentillverkade industritejpen står för 10 till 15 procent. Under åren har företaget sett en ökning av tejpförsäljningen, samtidigt som försäljningen av lim har minskat.

– Det finns konkurenter på marknaden i Sverige, men vi är den enda återförsäljaren i Sverige i vår storlek som har en egen skärmaskin. Hos oss kan kunderna därför beställa sin egen bredd på tejpen. Vi säljer faktiskt väldigt lite standardmått, avslutar Hernik.


Foto: Göhlins

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.07