Pumpar som varnar med hjälp av ultraljud
Raffinören Preem har köpt två gasolpumpar med Vapourview av Zander och Ingeström, Z&I.
- Valet att anlita Z&I för att leverera nya gasolpumpar kändes helt rätt eftersom de gav en jättebra respons och en välskriven offert. De kunde leverera en pump med ett helt unikt system som vi aldrig hade sett tidigare, säger Hans Pettersson, Preem.
När Preem tog kontakt med Z&I var det för att de behövde byta ut två gamla centrifugalpumpar för LPG, gasol med mekanisk tätning mot två nya magnetdrivna pumpar. Kravet var att pumparna skulle vara helt läckagefria mot omgivningen och att man säkrade pumparna mot torrkörning då vätskan ligger nära kokpunkten.
Valet föll på pumpen GSP 3x2x10H EA3 ZL, serie GSP, som är tillverkad enligt API 685.
– Vi hade en jättebra diskussion och fick svar på alla våra frågor. Z&I förstod våra behov väldigt väl och kunde ställa motfrågor, berättar Hans Pettersson.
De nya pumparna installerades på samma plats som de gamla pumparna och därför fick man göra en specialkonstruktion av bottenplattorna.
För att undvika risken för torrkörning utrustades pumparna med isolationskåpan Zero loss och systemet Vapourview. Och för att få dubbel säkerhet mot läckage kompletterades pumparna med Secondary control.
Innan pumparna installerades gjordes flera tester hos leverantören HMD i Eastbourne och Preems servicepersonal fick utbildning i underhåll av pumparna.
När pumparna skulle installeras i Göteborg fick Preem hjälp av en serviceingenjör från HMD som hjälpte till att kalibrera Vapourview.
– Vid uppstart kan det ibland vara svårt för pumpen att få tag i vätskan men det fungerade problemfritt, berättar Hans Pettersson.
Vad är då Vapourview?
För att nämna några saker så informerar Vapourview användaren om det förekommer gas i pumpens interna flödessystem. Det varnar om det uppstår ogynnsamma förhållanden vilka kan påverka lagersmörjning eller kylningen av magnetkopplingen.
Systemet använder en ultraljudssignal för att upptäcka förekomst av gas i vätskan och upptäcker förändringar i vätskan omedelbart. Ultraljudssignalen går igenom isolationskåpan och passerar genom vätskan tills den "studsar" tillbaka från en plats i pumpen. Genom att mäta retursignalens tid och storlek kan vätskans tillstånd fastställas. Varierande nivåer av gasbubblor i vätskan upptäcks genom den förändring i ultraljudssignalen som gasen orsakar.