23948sdkhjf

Koldioxidfri elkraft plus lokal järnmalm blir koldioxidfritt stål

Det ska bli världens första fossilfria pelletsverk. Nu - efter underhållsstoppet påbörjas varmtester av den snart färdigställda biooljeanläggningen på LKABs område i Malmberget.

Hur länge beräknar ni behöva testa den nya anläggningen innan den kan tas i bruk?

— Vi kommer att köra ett test på 12 månader där vi succesivt går upp i procentuell andel bioolja tills vi når 100 procent. Efter dessa 12 månader kan vi om testet lyckas övergå till 100 procent kontinuerlig drift med bioolja, berättar Roger Karlsson, sektionschef för process- och produktutveckling på LKAB för Metal supply.

— Nu tar vi ett tydligt och betydelsefullt kliv mot målet att leverera fossilfria pellets till Hybrit-initiativet, säger han.

I Hybrit samarbetar LKAB, SSAB och Vattenfall för att år 2035 ha igång en koldioxidfri ståltillverkning i industriell skala. Detta innebär ett oberoende av fossila bränslen och istället förädlas den norrbottniska järnmalmen med regionalt producerad elkraft.

— Koldioxidfri elkraft möter lokal järnmalm och blir till koldioxidfritt stål, något världen aldrig tidigare skådat. Biooljeanläggningen i Malmberget är en viktig pusselbit i denna resa och det är med stolthet vi snart tar anläggningen i drift, säger Roger Karlsson.

Biooljeanläggningen ligger mellan bandugnsverket och pelletsverket MK3 på LKABs industriområde i Malmberget.  Enkelt uttryckt omfattar anläggningen den del av kedjan som leder fram till ugnen i bandugnsverket, med både förvaring, pumpning och värmare för att hålla rätt konsistens på biooljan.

Har ni en plan för var nästa anläggning ska uppföras?

— Nästa steg blir att utvärdera huruvida vi kan köra även det andra verket i Malmberget på bioolja. Denna utredning och efterföljande beslut kommer att påbörjas efter avslutat test i det första verket, det vill säga 2021/2022.

Är det något annat än pelletsverken som skulle kunna drivas av bioolja på LKAB?

— Vi ser även över möjligheterna att konvertera våra oljepannor  för värme till bioolja. Vi på forskning och utveckling driver dock inte dessa studier så jag har tyvärr inte så mycket information om detta arbete.  LKABs plan är att helt fasa ut fossila bränslen. Detta inkluderar alla pelletsverk, värmeanläggningar och fordon.

Anläggningen kommer att övertas av Hybrit, men skötas av LKABs personal. Inledningsvis används alltså biooljeanläggningen som testanläggning, men systemet är dimensionerat för att kunna köra hela bandugnsverket i Malmberget på 100 procent bioolja.

— Lyckas vi med det här, kommer vi att bli först i världen med att värma ett förädlingsverk enbart på fossilfri olja. Det visar att LKAB tar klimatfrågan på allvar och att vi har börjat resan mot en fossilfri stålproduktion, säger Roger Karlsson.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.084