23948sdkhjf

Debattartikel: Gör en fossilfri omstart

I en debattartikel i Dagens industri ger de tre vd:arna och koncerncheferna Jan Moström LKAB, Magnus Hall Vattenfall och Martin Lindqvist SSAB en uppmaning till basindustrin: Gör en fossilfri omstart. 

"I spåren av Coronakrisen kapar företag nu sina kostnader och skjuter på investeringar för att möta svagare efterfrågan och vikande intäkter. SSAB, LKAB och Vattenfall är inga undantag. Många företag behöver även pausa nödvändiga gröna satsningar för att klara krisen. Det finns också en uppenbar risk att politiker och myndigheter, upptagna med hanteringen av Coronakrisen, inte har möjlighet att prioritera långsiktigt nödvändiga åtgärder för klimatomställning. Det vore ödesdigert att missa ett unikt tillfälle att säkra en nödvändig omställning av ekonomin."

Så inleds debattartikeln som fortsätter:  

"Som företrädare för gruv-, stål- och energisektorn ser vi istället ännu större anledning att prioritera gröna investeringar för fossilfritt stål. Vår bedömning är att vi inte har råd att tappa tempo i industrins omställning inte ens i nuvarande situation. Vi har möjligheten att starta om ekonomin, stärka svensk konkurrenskraft och skapa fler jobb, samtidigt som vi löser klimatkrisen. Den chansen måste vi ta." 

De berättar vidare om sitt gemensamma initiativ - Hybrit för att utveckla världens första fossilfria ståltillverkningsteknik. Genom att använda fossilfri el och vätgas istället för kol och koks skapas en helt fossilfri värdekedja från gruva till färdig stålprodukt.

Pilotanläggningar byggs nu i Luleå och Malmberget som ska tas i drift till hösten. En demonstrationsanläggning förbereds i industriell skala och ambitionen är att börja bygga anläggningen inom tre år. SSAB planerer att ställa om stålverket i Oxelösund med målet att erbjuda fossilfritt stål på marknaden redan 2026. 

"Satsningen på fossilfritt stål kräver investeringar i mångmiljardklassen framöver. De största kostnaderna kommer vi företag att stå för. Som företag kan vi endast räkna hem denna stora satsning om vi kan behålla konkurrensfördelarna vi skapat genom att vara först och bäst på att utveckla denna nya fossilfria teknologi. Tappar vi tid, tappar vi också konkurrensfördelar."

"En förutsättning för ett högt tempo är ett nära samarbete mellan näringsliv, akademi och det offentliga. Ett starkt politiskt stöd och en viljeinriktning att Sverige ska ta ledartröjan i klimatfrågan är avgörande. Den goda politiska viljan måste också omsättas i statlig förmåga och kapacitet att i praktiken stödja industrins klimatomställning. Utan statens handlingskraft ingen omställning."

De listar fyra akuta områden.

Radikalt förändrade och i grunden nya tillståndsprocesser med avsevärt kortade ledtider är det första. 

Det andra är att robusta elnät behöver byggas ut. 

Att svenska staten och EU behöver fortsätta stödja stora samhällsnyttiga industri- och klimatprojekt ekonomiskt och dela på risken vid uppskalning av nya teknologier är det tredje.

Slutligen att politiken behöver stödja att marknader för fossilfria produkter skapas, exempelvis via offentlig upphandling och enhetlig information om produkters klimatavtryck. 

 "Tiden att verkställa denna industrirevolution är knapp. Att fortsätta att ta ledningen i klimatfrågan är Sveriges bästa chans att stärka svensk konkurrenskraft och på sikt säkra jobben. En ren industri, gröna transporter och ett fossilfritt energisystem är en förutsättning för fortsatt tillväxt. Vi kan leda den globala omställningen av industrin och samtidigt skapa gröna jobb, nya exportframgångar och en helt ny marknad för fossilfritt stål. Svensk basindustri står redo. Det är så vi gör en grön omstart av ekonomin."

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.189