Både bra och dåliga besked för LKAB
De senaste dagarna har det varit flera positiva besked för LKAB:s framtida expansion. Samtidigt ställer coronaviruset till det.
LKAB och Kiruna kommun har återupptagit dialogen om samarbete kring stadsomvandlingen i Kiruna för att säkerställa en effektiv process.
— Jag ser våra samtal som en nystart på relationerna mellan LKAB:s ledning och kommunledningen i Kiruna. Vi har en gemensam inriktning att inte blanda kommunal myndighetsutövning med vår gemensamma ambition att utveckla ett attraktivt samhälle. Nu är det dags att gå vidare, vi har stora utmaningar och möjligheter framför oss inte minst i att säkerställa konkurrenskraft och attraktivitet på våra verksamhetsorter, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB.
Dessutom har kommunfullmäktige i Kiruna tagit ett positivt beslut för Kirunas framtid gällande omvandling av området 2:4 i Gruvstadspark 2 till industriområde.
– Att kommunen antagit detaljplanen för 2:4 är bra. Det innebär att vi kan fortsätta gruvbrytning i de delar av gruvan som påverkar detta område och vi behöver inte dra ner på produktionen i höst, säger Michael Palo, direktör för affärsområde järnmalm hos LKAB.
Samtidigt som de positiva nyheterna kom även negativa besked. Som vi rapporterat om tidigare är ett antal personer hos LKAB hemma på grund av misstänkt coronasmitta. Nu rapporterar Norrbottenskuriren att ytterligare 60 personer vid Vitåforsgruvan får stanna hemma.
– Jag kan bekräfta att 60 personer nu är hemma med misstänkt symptom eller på grund av att de har varit i kontakt med skiftlaget där det finns ett bekräftat fall. Det är en försiktighetsåtgärd från vår sidan, säger Fredrik Björkenwall, tillföreträdande presschef.
Detta innebär att hela verket nu kommer att hållas stängd uppger Dagens Industri.
– Vi bedömer att verket kommer att vara igång igen till midsommar och detta påverkar inte leveranserna, säger Fredrik Björkenwall.