23948sdkhjf

LKAB:s gruvsprängningar blir rymdforskning

Under andra halvan av augusti skickas infraljudssensorer från Institutet för rymdfysik, IRF, upp till 30 kilometers höjd med tre ballonger från Esrange. IRF vill kartlägga hur infraljud från naturliga fenomen och industriella källor breder ut sig i atmosfären och därmed kunna mäta energiflödet.

För att möjliggöra detta ska LKAB Kimit producera infraljud genom ytsprängningar på gruvområdet i Mertainen utanför Svappavaara.

Infraljud från naturliga fenomen som till exempel havsvågor och jordbävningar, samt infraljud från industriella källor så som vattenkraftverk och gruvsprängningar, kan användas för flera olika tillämpningar.

IRF-forskaren Johan Kero är initiativtagare till ett forskningsexperiment som innebär att vidareutveckla mätmetoderna av infraljud ovan marken. Sex stycken ballongburna infraljudssensorer kommer att användas för att studera utbredningen av infraljud från tre ytsprängningar i LKAB:s gruvområde i Mertainen.

Mätningarna från sprängningarna i augusti ska användas för att kunna tolka registreringar av naturligt förekommande infraljud. Särskilt intressant är att studera hur stort energiflödet från infraljud är till jordens atmosfär och om det bidrar till lokal uppvärmning på hög höjd, säger Johan.

Aldrig tidigare har tre identiska ballonger släppts samtidigt från Esrange och nu kommer dessutom tre sensorpaket att monteras på en 100 meter lång lina under ballongerna. Upp till ett dygn kommer ballongerna att befinna sig på 30 kilometers höjd innan de tas ner.

Kombinationen av ett flertal sensorer i luften ger IRF möjlighet att registrera signaler som annars skulle förbli oupptäckta, fortsätter Johan.

David Hagsved är Project Manager för Rockets & Balloons vid SSC Esrange och han ser fram emot den tekniskt unika utmaningen att släppa tre ballonger samtidigt.

Målet är att få alla tre ballonger så nära varandra som möjligt i rymden, och det ställer höga krav på våra beräkningar och operationen innan och under släppet. Den här typen av ballongsläpp där vi ska få iväg tre stycken precis samtidigt är väldigt unik och såvitt vi vet har det aldrig skett något liknande internationellt sett, säger David.

Enligt LKAB Kimits verksamhetschef Hans Karlström kommer vardera laddning av ytsprängningarna att bestå av 1000 kilo emulsionssprängämne.

Att vår produkt som vi använder för sprängningar i gruvdrift också kan användas i forskningssyfte i atmosfären flera mil ovan jord är spännande, säger Hans.

Forskningsexperimentet, som finansieras av Rymdstyrelsen, genomförs i samarbete med SSC Esrange och LKAB Kimit samt med internationella forskargrupper i Norge, Frankrike och USA.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094