Lovisagruvans utsikter
Lovisagruvan beskriver i årets andra kvartalsrapport sina utsikter.
Produktionsplanen för 2020 siktar mot 42 000 ton uppfordrat ur gruvan (38 548). Eftersläpningen under första halvåret gör att det finns risk att planen inte helt kan följas.
Sovringen har fungerat relativt väl i detta tidiga utvecklingsskede men det sker störningar och hela potentialen har inte nåtts ännu.
Den ökade produktionen och sovringen har positiva resultateffekter. Men dessa har under första kvartalet motverkats av lägre metallpriser och hur dessa kommer att utvecklas under coronakrisen är omöjligt att säga. Effekten av de låga metallpriserna mildras inte längre av en stark USD kurs.
En negativ faktor är också att vårt försäljningsavtal kommer att försämras när det gäller den ännu inte fastställda behandlingslönen i smältverket. Verkan kommer att bli retroaktiv.
I Lovisgruvan Utveckling kommer flera värdehöjande steg att kunna tas i de olika projekt som pågår. Lovisagruvan är finansiellt relativt väl positionerad för att även kunna ta till vara olika nya utvecklingsmöjligheter.
Intäkterna från malmleveranser blev 12,4 miljoner kronor att jämföra med 15,2 miljoner samma period förra året.
Rörelseresultatet av själva gruvproduktionen före avskrivningar blev 2,7 miljoner kronor. Förra året var motsvarande siffra 7,5 miljoner.
Rörelseresultatet efter avskrivningar blev 0,8 miljoner kronor mot förra årets 5,6 miljoner.
Resultatet efter finansnetto blev 0,8 miljoner kronor. Förra årets siffra låg på 5,6 miljoner.
Lovisagruvan som driver en underjordsgruva, med höga halter zink och bly samt något silver, strax norr om Lindesberg är som delägare aktivt engagerade i att återstarta Stekenjokkgruvan, med koppar och zink samt en del ädelmetaller, nära Vilhelmina.