Debatt: Ge Kallak grönt ljus
Mineralprospekterings- och utvecklingsföretaget Beowulf mining har låtit göra en bedömning av marknadspotentialen för framtida produkter från Kallak North.
Bedömningen är baserad på resultaten av laboratorie- och pilotanläggningens testarbete hittills och har övervakats av Doktor Bo Arvidson med mer än 50 års erfarenhet av mineralindustrin.
Testarbeten på Kallakmalm har producerat ett högkvalitativt magnetitkoncentrat över 71,5 procent järn med minimalt skadliga komponenter.
Bedömningen är därför att Kallaks magnetitkoncentrat skulle minska koldioxidavtrycket i traditionell ståltillverkning, förbättra energieffektiviteten i alla nedströmsprocesser och minska avfallet. Magnetit har inneboende energiinnehåll, vilket i slutändan resulterar i lägre energibehov för ståltillverkning.
Kurt Budge, vd för Beowulf, kommenterade:
- Kallakfyndigheten är unik med tanke på kvaliteten på magnetitkoncentratet den kan producera. Beowulf har uttalat detta sedan 2015 och med Doktor Arvidsons senaste bedömning, betydande kunskap om järnmalmsmarknaden och testarbetet på Kallakmalm, har han validerat Kallaks marknadsledande egenskaper.
Han hänvisar till HYBRIT - samarbetet mellan ståltillverkaren SSAB, gruvföretaget LKAB och energiföretaget Vattenfall med syfte att utveckla världens första fossilfria malmbaserade ståltillverkningsprocess.
- Sveriges ambition är att producera fossilfri stål och för att göra det behöver du råvaror av hög kvalitet. Det är potentiellt ett viktigt verktyg i den svenska regeringens ambition att göra en grön övergång till en del av dess ansträngningar att starta om den svenska ekonomin efter covid-19. Det är där Beowulf tror att Kallak passar in i den ”stora bilden” som ger stora behov av investeringar och hundratals jobb till Jokkmokk och Norrbotten.
Han menar att det är dags att ge Kallak körsignal.
- Jämmalmspriserna klättrade till cirka 130 dollar per torrt ton i slutet av augusti, den högsta nivån sedan 2014, och med priserna som kommer att förbli starka under resten av året är det dags att ge" grönt ljus "till Kallak.