23948sdkhjf

"Härnäst ligger att sprida kunskapen om additiv tillverkning"

Högskolan Väst hade två profilerande forskningsprojekt om metallbaserad additiv tillverkning med pulverbädd. Nu är Suman-next avslutat och Podfam tar vid. Det är en åttaårig forskningssatsning som närmar sig implementeringsstadiet.

Båda satsningarna fokuserar på högtemperaturmaterial och greppar över hela produktionskedjan – från pulverframställning, 3D-printing och efterbearbetning till slutanvändare.

En industripartner i projekten är den högteknologiska globala industrikoncernen Sandvik.

– Forskningssamverkan är en viktig del i vårt arbete med att industrialisera additiv tillverkning. Förutom ny kritisk kunskap, lär vi oss ännu mer om slutanvändarnas behov, säger Peter Harlin på Sandvik Additive Manufacturing och fortsätter:

– Jag tror att vi hittills bara sett en bråkdel av alla smarta, hållbara produkter och tekniska lösningar som additiv tillverkning kan bidra till.

Kan du berätta om något du tror ligger härnäst?

- Idag är det ett fåtal företag som använder additiv tillverkning i sin dagliga produktion. Härnäst ligger att sprida kunskapen om additiv tillverkning för att få företag att se över om det kan vara processer som i slutänden kan skapa mervärde för fler slutanvändare, berättar han för Metal supply.

I projekten bidrar Sandvik med sin kompetens som pulvertillverkare och materialexpert.

– Vi lär oss samtidigt om processparametrar och mycket annat inom additiv tillverkning. Att samverka med andra industripartner ger oss ett värdefullt nätverk. Vi får också en bra bild av slutanvändarens behov, vilket gör att vi kan utveckla ännu bättre material och produkter.

Det är ett internationellt samarbete.

– Högskolan har lyckats forma bra forskarteam med engagerade deltagare från olika delar av världen. Här finns också ett bra upplägg för forskningsarbetet. Högskolan Väst har till exempel lyckats väl med att dra nytta av kunskaper från sin tidigare forskning i de här två projekten. Det ger synergieffekter som snabbt för kunskapsfronten framåt.

Han menar att forskningssamverkan synliggör samhällsnyttan som kommer ut av satsningarna.

– Som industripartner får vi möjlighet att visa vad vi gör och det kan i sin tur öppna upp för additiv tillverkning inom fler områden. Vi erbjuder till exempel metallpulver till så vitt skilda områden som för tillverkning av implantat, krävande applikationer inom flyg- och rymdindustrin samt lättviktskomponenter till mycket avancerade el-cyklar, säger Peter Harlin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078