23948sdkhjf

Vill digitalisera tung metallindustri

"Maskinell inlärning är en trend – finns det en process så går det att automatisera den."

I ett forskningsprojekt vid Karlstads universitet tittar man på hur den nya tekniken ska kunna minska antalet fel i produktionsleden - nu inom den riktigt tunga metallindustrin där manuellt arbete fortfarande är vanligt.

- Går något sönder i produktionsprocessen så är det mycket kostsamt. Med maskininlärning blir tillverkningsprocesser bättre, med besparingar som följd. Det är en stor förändring. Flera företag ser de ekonomiska fördelarna med digitalisering och investerar mycket för att bli mer konkurrenskraftiga på marknaden. Digitaliseringssamarbeten för produktionsprocesser är något vi vill driva projekt inom. Maskinell inlärning är en trend – finns det en process så går det att automatisera den.

Det berättar Andreas Kassler som är professor i datavetenskap vid Karlstads universitet på universitetets hemsida.

Projektet heter Smart Forge – hållbar produktion genom AI-styrd smidesugn. Att automatisera de olika stegen med hjälp av maskin- och materiallära, säker datahantering och Internet Of Things är huvuddelarna i forskningsprojektet.

- Digitaliseringen av industrin är redan påbörjad. Inom metallindustrin har man dock inte kommit så långt ännu. Det är en tung industri där många steg är manuella. I det här projektet vill vi lyfta fram fördelarna med digitalisering och visa industrin hur de kan dra nytta av den.

- Ett AI-baserat prototypsystem för automatisk kontroll av smideslinan ska utvecklas och testas. Hypotesen är att systemet kommer att kunna stabilisera processen mycket snabbare efter återstart än vid manuell styrning. På så sätt minskas antalet kasserade produkter.

Bharat Forge Kilsta är ett smidesföretag som ska få hjälp av projektet. På hemsidan beskriver man att bland annat kommer digital tvilling av tillverkningsprocessen att konstrueras. Den ska användas för att simulera hur olika upphettning av materialet påverkar den slutliga produkten.

Projektet är tvåårigt och har beviljats fem miljoner kronor från Vinnova. Bharat Forge Kilsta , Viking analytics och Rise är också samarbetspartners.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.084