23948sdkhjf

LKAB:s dotterbolag minskar både kostnader och utsläpp

LKAB Mekaniska har ny utrustning inom tryckluft och gas. Därmed kan de minska sina energikostnader med 26 000 kilowattimmar och sina koldioxidutsläpp med 22 000 kilo. Varje år.

Gruvbolaget LKAB har ett dotterbolag  - LKAB Mekaniska. Här ligger fokus i huvudsak på underhåll och service av komponenter och hydraulik som ingår i de maskiner och verktyg som nyttjas i driften av LKABs gruvor och verk. 

Exempelvis måste de kylare, fläktar och lyftanordningar som används i pelletstillverkningen repareras med jämna mellanrum. Detsamma gäller olika typer av komponenter som finns i och används av de maskiner som nyttjas i gruvan, däribland pumpar, växellådor och skopor.

En stor del av de maskiner som används i produktionen på LKAB Mekaniska är pneumatiska och tryckluften betraktas som hjärtat i tillverkningen. För att säkerställa en optimerad drift genomfördes en mätning som syftade till att påvisa de besparingar som kunde göras vid en uppgradering av maskinparken. Mätningen visade att LKAB Mekaniska kunde spara 30 procent i energikostnader genom att ersätta de tre äldre oljesmorda maskinerna med en ny. 

Egenproducerad kvävgas blir vanligare och många företag väljer att avsluta sina abonnemang hos de stora gastillverkarna. Robert Nyberg, som har ansvar för tillverkning och verkstad på LKAB Mekaniska, var bekant med fördelarna med lokalt producerad kvävgas och tog kontakt med Ola Isaksson på ITSAB för att diskutera ett eventuellt inköp av en nitrogenanläggning. 

- Vi har haft nära kontakt med ITSAB sedan 1990-talet och vi värdesätter särskilt deras kunskap och geografiska närhet. Vår verksamhet går och står med tryckluften och att ha en pålitlig samarbetspartner bara 500 meter från ytterdörren är en enorm tillgång. Det var givet att vi skulle fråga dem om möjligheterna till egenproducerad kvävgas, säger Robert Nyberg.

I produktionen används två stora laserskärningsmaskiner. Den här typen av processer konsumerar stora volymer av nitrogen och att utvärdera besparingspotentialen var därför mycket intressant. Genomförda mätningar och analyser visade att företagets koldioxidutsläpp skulle minska och de visade även på en minskning av kväveoxid, koloxid, kolväte och partiklar på nästan 90 kilo per år totalt. 

I samband med att maskinparken uppgraderades med ny utrustning från Atlas Copco analyserades arbetsmiljön på och omkring fabriksgolvet. 

- Idag har vi våra kompressorer och den utrustning som krävs för att generera och lagra kvävgas i en container som står på gården i direkt anslutning till fabriken. En jättebra och säker lösning som frigör golvyta och som minskar ljudnivån kring arbetsplatserna i fabriken, säger Jarl Uggla, vd på LKAB Mekaniska.

För att driften i fabriken ska påverkas så lite som möjligt av störningar i försörjningen av tryckluft och kvävgas är både kompressorn och kvävgasgeneratorn uppkopplade mot Atlas Copcos system för fjärrövervakning. Via systemet får både kunden och ITSAB varningar och felmeddelanden som rör maskinerna.

- Jag får information om att något är fel direkt till datorn och telefonen, men jag behöver inte göra någonting. Jag har vår tekniker från ITSAB hängande i luren ungefär samtidigt som larmet kommer, säger Robert Nyberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094