23948sdkhjf

Turbulent år – industrimetallernas resa 2020

I en artikel publicerad av brittiska Reuters sammanfattar Andy Home, analytiker av industrimetaller, industrimetallernas fjolår. Sammanfattningen visar på ett minst sagt turbulent 2020.

När Andy Home får sammanfatta de industriella metallmarknaderna 2020 beskriver han ett år där industrimetallerna både fått möta sina värsta och bästa tider.

Året började med en stor priskollaps när världen och tillverkningsindustrierna stängdes ner på grund av coronan, men sedan dess har många metaller återhämtat sig ordentligt. Kopparpriset till exempel har inte handlas på så hög nivå som det gör nu sedan 2013.

Något som gjorde sig påminnt under 2020, var hur Kina under den globala finanskrisen för drygt 10 år sedan kom till undsättning med massiva stimulanspaket till metallkrävande sektorer som konstruktion och infrastruktur. Enligt Andy verkar Kina även ha bidragit med detta under 2020.

Vidare har Kina importerat rekordmängder med koppar samtidigt som de förändrat landet till en nettoimportör av aluminium, något de inte varit sedan finanskrisen.

Trots att coronapandemins effekter på många sätt kan liknas vid finanskrisens menar Andy att det fortfarande finns flera punkter som skiljer sig åt. En av dem är att det nu även varit frågan om en utbudskris och inte bara en kris för efterfrågan. Tillexempel har gruvor fått stänga ner, bland annat gruvnäringen i Peru som räknas som en av världens strösta producenter av koppar och zink.

Samtidigt kom andra störningar från skrotförsäljare då även flera av dessa bolag fick stänga sin verksamhet. Detta blev en stor störning för industrimetallerna eftersom skrot är världens största källa till koppar.

En aspekt som under året däremot fått en större och positiv roll för industrimetallerna är klimatfrågan och omställningen till grön energi. Andy skriver att vi, efter valet i USA där Joe Biden valdes till president, nu har med alla tre ekonomiska supermakter – Kina, Europa och USA, på tåger mot koldioxidneutralitet.

– Detta är oerhört positivt för metalkonsumtionen eftersom den gröna revolutionen kommer att behöva mycket metaller, både nya som kobolt och litium men även gamla som koppar och tenn, skriver Andy i tidningen.

Efter det minst sagt omtumlande fjolåret ser Andy nu att de kortsiktiga effekterna av coronapandemin på världens industrimetaller kommer att blekna under 2021, men att de långsiktiga effekterna kan vara här för att stanna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.152