23948sdkhjf

Möjlig spricka i Hybrit

Norrländska Socialdemokraten, NSD, har talat med en rad personer och fått fram att det kan finnas en spricka i Hybrit-projektet mellan LKAB och SSAB.

Spekulationer kring en eventuell spricka i Hybrit-projektet har uppkommit sedan LKAB nyligen presenterade sina stora framtidsplaner att tillverka koldioxidfri järnsvamp att sälja över hela världen. Enligt NSD har tidigare alternativet varit att tillverka järnsvamp i anslutning till stålverken för att kunna smälta denna till stål. 

– Följer LKAB planen att bygga ett antal järnsvampverk i Malmfälten så går större delen av deras produktion givetvis till dem, säger en källa till NSD.
Det skulle innebära att mycket av drivkrafterna för SSAB att driva ett järnsvampverk försvinner. Nu tror flera av de personer som NSD kontaktat att SSAB i Luleå bara arbetar med ljusbågsugn och stålförädling och inte kommer driva en fullskalig Hybritanläggning.

Vi har tidigare även rapporterat att det funnits en diskussion om var Hybrit skulle placeras. Enligt NSD:s källor har projektet Hybrit till stor del styrts av SSAB som fokuserat på att anläggningen skulle hamna i Luleå. Denna kamp för Luleå bedömer flera källor kan var en bidragande orsak till att LKAB gick ut med sina planer.

Enligt en annan källa ska en spricka mellan bolagen uppstått redan när avtalsförhandlingarna om projektet startades med bland annat diskussion om eventuella patent kopplat till pelletsering skulle tillhöra LKAB eller det gemensamma Hybrit-bolaget. Den senare linjen vann. 
–  All kunskap och erfarenhet kring pelletiseringen för järnsvamptillverkningen kommer från LKAB. Utifrån det är det logiskt att LKAB krävde patentet, säger en källa.

Att det skulle finnas en spricka dementeras både av SSAB och LKAB.
– Vi har ett bra samarbete och det är genom samverkan initiativet är och blir framgångsrikt. Hybritsamarbetet bygger på att vi värnar värdet av vår gemensamma teknikutveckling och att det kommer alla delägarna till del, säger Mia Widell presschef hos SSAB.

LKAB:s presschef Anders Lindberg säger:
– Att stora industribolag arbetar så nära varandra inom banbrytande utveckling är inte helt vanligt och det diskuteras löpande hur utbyte och gränsdragningar ska ske, det ser vi inte som något konstigt. Exakt hur diskussionerna går är något vi håller mellan våra bolag. Immateriella rättigheter, som kan leda till patent, är reglerade i vårt avtal. Beskrivningen av hur det togs fram stämmer inte, vi är nöjda med det avtal som finns.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109