Bekräftat: Därför slopar SSAB planerna på Tata Steel
I slutet av 2020 meddelade SSAB att diskussioner inletts med Tata Steel kring ett möjligt förvärv av bolagets stålverk i Ijmuiden. För lite mer än en vecka sen började dock rykten spridas om att affären var på väg att rinna ut i sanden, vilket SSAB nu bekräftar.
Nu har SSAB:s samtal med Tata Steel om att förvärva bolagets stålverk i Ijmuiden, Nederländerna, avslutats. Detta eftersom SSAB efter djupare analyser insett att möjligheterna att integrera IJmuiden inom ramen för SSAB:s strategier är begränsade.
– Vi har noggrant utvärderat Tata Steel IJmuiden och dragit slutsatsen att vi av tekniska skäl har svårt att genomföra ett förvärv. Vi kan inte skapa tillräcklig trygghet i att vår industriella plan går att genomföra med föredragna tekniska lösningar och så snabbt som vi önskar. Vi kan inte anpassa Tata Steel IJmuiden till vår hållbarhetsstrategi på önskvärt sätt, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef SSAB och fortsätter:
– De synergier som vi såg i en affär motiverar inte fullt ut kostnader och investeringar för vår önskade omställning. Totalt sett möter affären inte våra finansiella förväntningar.
SSAB har ett stort fokus på stålbranschens omställning till fossilfri produktion, och koncernens mål är att vara först i världen med att lansera fossilfritt stål på marknaden 2026. De satsar även på att vara ett helt fossilfritt företag senast 2045.
För att göra detta, och för att möta kundernas önskemål om en ännu starkare leverantör av ett brett sortiment av fossilfritt stål, vill bolaget utöka sitt sortiment av stålprodukter som på sikt kan ställas om till att bli fossilfria. Och det var där planerna om ett förvärv av Tata Steels stålverk kom in.
Diskussionerna kring SSAB:s förvärvsplaner har varit många, och innan planerna på Tata Steel-förvärvet gick det bland annat rykten om att SSAB tänkte lägga ett bud på ThyssenKrupps ståldivision. Men detta avvisade Martin Lindqvist under hösten 2020.
Hur planerna kring andra tänkta förvärv går hos SSAB vill bolaget inte avslöja. Enligt anonyma källor till Metal Supply skulle det dock bland annat kunna röra sig om Arcelor Mittals stålverk i Kraków, Polen, som stänger sin produktion permanent och lämnar 650 personer arbetslösa. Detta är dock inget som SSAB vill bekräfta eller uttala sig om:
– Vi kommenterar inte rykten och spekulationer. Det vi kan säga är att vi kommer att fortsätta utreda möjligheter att bredda vårt produkterbjudande inom fossilfritt stål. Det viktiga är att vi fortsätter vår gröna omställning och vi stänger inte dörren till framtida möjligheter, säger SSAB:s presschef Mia Widell till Metal Supply.
Det vi kan säga är att vi kommer att fortsätta utreda möjligheter att bredda vårt produkterbjudande inom fossilfritt stål. Det viktiga är att vi fortsätter vår gröna omställning och vi stänger inte dörren till framtida möjligheter.
SSAB menar att logiken bakom samtalen kring Tata Steel IJmuiden har utgått från kundernas tydliga önskemål om en stark leverantör av ett brett sortiment av fossilfritt stål. Bolaget har därför velat utöka sitt sortiment av stålprodukter, som på sikt kan ställas om till att bli fossilfria, så att SSAB kan bli en mer heltäckande leverantör av fossilfritt stål. Planerna på Ijmuiden handlade även om att göra samordningsvinster mellan existerande verksamheter i Norden och i Ijmuiden, samt att komma närmare den europeiska marknaden.
– Omställningen till fossilfri stålproduktion är högprioriterat för SSAB. Vi tittar kontinuerligt på möjligheten att investera och öka takten i denna omställning. Helt fossilfritt stål kommer att bli ett premiumsegment med stora tillväxtmöjligheter, och det är min övertygelse att SSAB har en viktig roll att spela i branschens fortsatta omställning och förnyelse, säger Martin.
Han berättar även att SSAB ser en extra stor efterfrågan från kunder inom automotive- och den tunga transportsektorn.