23948sdkhjf

Hos Gnosjö Automatsvarvning får personalen skräddarsydd utbildning

Under 2020 fick personalen hos underleverantören Gnosjö Automatsvarvning över 2 000 utbildningstimmar. Sedan en tid tillbaka har företaget dessutom en egen yrkeslärare anställd, vilket öppnat dörrar som inte skulle varit möjliga med en inhyrd lärare.

På Elmia Subcontractor som hålls den 9:e till 12:e november i år kommer vi få möta flera av tillverkningsindustrins underleverantörer. Bland annat kommer vi få möta Gnosjö Automatsvarvning, en av utställarna som både satsar stort på hållbarhet men även på utbildning av personalen för ett mer effektivt och långsiktigt arbetssätt.

Många företag försöker nu återskapa sina lager men då vi har haft ett normalläge hela hösten använder vi nu det lager vi byggde under första delen av pandemin, eftersom vi valde att inte stänga ner utan köra på som vanligt. Detta gör att vi nu har plats för nya kunder och kan leverera. Det har kommit in en hel del och det känns oerhört roligt att kunna lägga tid på att hitta nya kunder under 2021, säger Linda Fransson, vd för Gnosjö Automatsvarvning.

Linda berättar vidare att bolaget under 2020 jobbat fram en hållbarhetsrapport som visar det arbete företaget gör och vad man får när man anlitar Gnosjö Automatsvarvning. Rapporten som nu är redo att presenteras ska förhoppningsvis hjälpa dem att hitta och nå framtidens kunder, men också att de befintliga kunderna ska fundera kring det globala perspektivet.

En av alla saker som Gnosjö Automatsvarvning gör ur ett hållbarhetsperspektiv är bland annat att satsa på koldioxidneutralitet, och redan idag köper bolaget endast in 10 procent av den energi som de förbrukar. Resten producerar företaget själva med vind och solkraft.

Detta måste vi tala om att man får på köpet när man anlitar oss, men det måste också vara kundens viktigaste del att de förstår och vill agera mot en mer hållbar process och aktivt väljer leverantör utifrån en helhetssyn och inte bara utifrån priset, säger Linda.

Förutom att satsa stort på hållbarhet lägger företaget som tidigare nämnt även mycket krut på utbildning, och under 2020 fick personalen över 2 000 utbildningstimmar. Något som underlättat och gjort utbildningarna extra bra ska vara det faktum att bolaget anställt en egen yrkeslärare, vilket gjort att Gnosjö Automatsvarvning nu kan systematisera utbildningarna. Detta leder till att utbildningarna är helt anpassade efter den egna verksamheten, och enligt bolaget ger detta det bästa utbildningsmaterialet.

Detta är inte möjligt när man köper in utbildningar externt och vi blir på detta sätt mer effektiva och långsiktiga i vårt kompetensutvecklingsarbete hos våra medarbetare. Och genom att vi agerar testcenter för exempelvis det gröna certifikatet får vi ett kvitto på att vi utbildar våra medarbetare på rätt nivå, menar Linda.

Men vilken kompetens behövs inför framtiden i företaget? Och vilka är framtidens funktioner? Här betonar Linda vikten av att ta hjälp utifrån och se med andras ögon. För att ta reda på om bolaget tänker rätt och hur de på bästa sätt kan växla upp har de därför bland annat tagit hjälp av två studenter från Tekniska Högskolan i Jönköping. Dessa gör både gör undersökningar internt på företaget men också i sitt egna kontaktnät.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094