23948sdkhjf

Ny lösning för skärvätska ska förbättra metallindustrin

Wavi har tagit fram en ny sensor som ska göra att en viktig process i tillverkning av metalldelar, som hittills varit manuell, kan automatiseras. Det rör sig om hantering av skärvätska.

Om skärvätskor som används vid metallbearbetning inte underhålls rätt kan en bakteriell tillväxt uppstå vilket i sin tur kan innebära en hälsorisk, men det kan även ge en direkt negativ påverkan på produktionskvalitet och livslängd av bearbetningsmaskinen. Därför är mätsystem för övervakning och underhållet av skärvätskorna viktigt för företagen. När det här utförs manuellt kan personalen stöta på en del svåra utmaningar, men med Wavis automatiska sensor ska detta bli ett minne blott.

Vårt mål är att företagen inte ska behöva bry sig om den här processen. Den manuella metoden som används idag är onödigt krånglig och inte heller hållbar i längden. Här kan vårt automatiska mätsystem erbjuda avsevärda förbättringar säger Erik Dahl, vd på Wavi.

Tanken är att den nya automatiska sensorn ska ge en säkrare och mer kostnadseffektiv produktion, samtidigt som den ska ge positiva effekter för människors hälsa och vår miljö.

En viktig aspekt med den automatiska sensorn är att den kan få bort en allvarlig hälsorisk för människorna som arbetar i den här industrin. Alla som arbetar med den här processen kommer slippa närkontakt med ämnen som kan orsaka sjukdomar som astma och eksem, säger Nicolas Schwandner, teknisk chef på Wavi.

Nicolas berättar även att skärvätskorna kommer att kunna användas optimalt, genom att mätningarna blir mer träffsäkra och att sensorn larmar direkt när nivåerna är för låga.

– Förutom att företagens kostnader minskar med vår produkt kan vi också få konkreta miljövinster som till exempel minskat användande av kemikalier och olja, som de här vätskorna innehåller, säger han.

Närmast framför Wavi ligger nu ett pilotprojekt som ska testa sensorn och mätsystemet utanför labbet under en längre tid. Här ska fördelarna mot den manuella industristandarden kvantifieras. Testerna ska ge bolaget och dess samarbetspartners tydligare svar på hur exakt den automatiska mätningen kan bli och hur den håller över tid. De ska göras tillsammans med en lokalt baserad aktör och en global.

–Våra samarbetspartners vill jobba med den senaste tekniken och ser på startups, som oss, som viktiga för att kunna göra det. Nu ska det bli väldigt spännande att se hur långt vi kan nå tillsammans, säger Erik Dahl.

Chalmers Ventures har funnits med bakom Wavis framväxt från början och nyligen blev bolaget en del av Chalmers Ventures Accelerator. Samtidigt pågår ett verifieringsprojekt tillsammans med Chalmers innovationskontor.

– Som affärscoach på Chalmers Ventures har jag hjälpt till att knoppa av Wavi från RISE och nu är det mycket spännande att få följa tekniken ut på industrigolvet. Jag tror det kommer bli avgörande att Wavis sensor för kvalitén hos skärvätskor inte är känslig för smuts och korrosion. De passar därför utmärkt för automatisering av hela processen för att kunna mäta ett halvdussin vätskeparametrar. Det här är helt klart viktigt för bearbetningsindustrin, säger David Storek affärscoach på Chalmers Ventures.

Wavi har även tilldelats medel från Vinnova för utvecklingsprojekt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094