23948sdkhjf

Swerims styrelseordförande från SSAB

Metallforskningsinstitutet Swerims nya styrelseordförande heter Martin Pei och återfinns till vardags i SSABs koncernledning som teknisk direktör.

‒ Behovet är stort av precis den kompetens som Swerim besitter och möjligheterna är dessutom stora till forskningsfinansiering på såväl nationell som europeisk nivå, konstaterar Martin Pei och syftar på den stora omställningen inom gruv- och stålindustrin.

Det var han som ursprungligen fick idén till Hybrit-samarbetet och fossilfri framställning av stål. Hans tankar fick först fäste inom den egna koncernen SSAB men nyckeln var att även få med sig Vattenfall och LKAB.

‒ Allt ser ut enligt den ursprungliga plan jag efter initiala diskussioner föreslog med förstudie, pilotfas och sedan en demoanläggning innan den fullskaliga industriella produktionen. Skillnaden är att allt går betydligt mycket fortare än jag trodde från början. Det känns förstås jättespännande men naturligtvis med visst pirr i magen. Redan 2026 ska demoanläggningen i Malmfälten stå klar och det är nu vi går in i den mest spännande fasen, säger Martin Pei.

Martin Pei var tidigare ordförande i Hybrit men med bolagets roterande ordförandeschema är det nu Andreas Regnell, Vattenfall, som leder styrelsen. Martin Pei sitter dock kvar i styrelsen. Det finns en koppling till Hybrit även i den styrelse han nu leder hos Swerim.

‒ Swerim har ju byggt upp ett nytt laboratorium och har knutit till sig en fantastisk forskargrupp med fokus på Hybrit. Jag har ännu inte ens sett labbet och det är en av de saker jag ser fram emot, precis som att överhuvudtaget bekanta mig närmare med Swerims verksamhet i Kista. Anläggningarna i Luleå känner jag till relativt väl genom mitt yrkesmässiga fokus på processmetallurgi. Pandemin har satt stopp för fysiska besök, men nu ska det förhoppningsvis lätta snart.

Som ordförande i metallforskningsinstitutet Swerims styrelse ser han att utmaningarna hänger ihop med möjligheterna som industriomställningens tid innebär:

‒ Efterfrågan på ingenjörer och forskare kommer att öka ytterligare. Det blir en tävling om att rekrytera kompetensen och det måste förstås även Swerim förhålla sig till. Jag förutspår att vi i än högre grad än idag kommer att behöva se oss om i hela världen för att rekrytera ny kompetens.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125