23948sdkhjf

Vätgas i ståltillverkning testad i Wien

Tre företag har genomfört ett test med en 30-procentig naturgas och väteblandning i smidesprocesserna som används vid industriell ståltillverkning.

Testerna gjordes vid ståltillverkaren Gina groups fabrik i Wien projektlett av energiinfrastrukturföretaget Snam efter tekniska analyser och en laboratoriefas hanterad av konsultverksamheten Rina.

Blandningen av metan och väte levererades av Sapio, ett italienskt företag som specialiserat sig på produktion och marknadsföring av industriella och medicinska gaser.

Resultatet visar att på sikt skulle väte kunna bli lösningen på avkolning av ståltillverkningen. Prövningen är ett förberedande steg mot gradvis införande av utsläppsfritt väte, ursprungligen blandat med naturgas och sedan i ren form, i vissa tillverkningsprocesser för ståltillverkning.

- Snam har för avsikt att göra sin infrastruktur, forskning och expertis tillgänglig för att bidra till skapandet av en nationell vätgasförsörjningskedja och för att uppnå inhemska och europeiska klimatmål, sa Marco Alverà som är vd för Snam.

- Detta test är det konkreta beviset för att Italiens vätgasproduktionskedja kan bidra avsevärt till att avkolna komplexa och energiintensiva industrier som ståltillverkning. På Rina är vi stolta över att spela en aktiv roll i den pågående energiomställningen, närmare bestämt i sådana evenemang där vi kan dela vår energi och industriella kunskap, sa Ugo Salerno, styrelseordförande och vd för Rina.

- Väte kan vara en stor allierad för vår grupp. Å ena sidan leder alltmer stränga åtgärder för koldioxidutsläpp i kombination med vår vilja att minska miljöpåverkan från våra produktionsprocesser oss mot att hitta en lösning. Å andra sidan kan användningen av väte skapa en drivande marknad för ventiler och ställdon som produceras av koncernens dotterbolag. Detta projekt markerar bara början på en väg vi kommer att vara med på i många år framöver, sa Jacopo Longhi Wien från Giva-gruppen.

Användningen av väte- och naturgasblandningen krävde inga modifieringar av anläggningen och hade ingen inverkan på den använda utrustningen som industriella brännare eller på egenskaperna hos den slutliga värmebehandlade produkten.

En pemanent användning av den 30-procentiga väteblandningen beräknas minska koldioxidutsläppen från Giva-koncernens stålsmidesanläggningar med 15 000 ton per år. 

Användningen av väte i bland annat ståltillverkning kommer att spela en nyckelroll för att uppnå inhemska och EUs klimatneutralitetsmål 2050, skriver företagen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078